På ferie med elbilen: Sådan fungerer det
Børnene skal køres i skole, der skal handles ind, du skal på arbejde og hjem igen: Hverdagen i din elbil klarer du uden problemer. Men selv de mest elbilsbegejstrede viger ofte tilbage i forhold til at køre på ferie i en elbil. Men for størstedelens vedkommende er der ingen grund til at være forbeholden. Med de efterfølgende praktiske tips vil du rejse helt afslappet på længere ture med en elbil – men selvfølgelig uden at spændingen falder for meget.
Her vil du finde ud af følgende:
- Hvilke apps der er en hjælp i din rejseplanlægning
- Hvilke lande der har det tætteste net af ladestationer
- Hvad du bør være opmærksom på, når du betaler ved en ladestander
- Hvilke ladestik det er fornuftigt at have med på turen
1. Ferierute: God planlægning
En ferie med en elbil kræver noget mere planlægning end ferie med en bil med traditionel motor. Det vigtigste er bilens rækkevidde og nettet af ladestationer – man er nødt til at have en oversigt over ladestandere. Dem kan du finde i diverse apps – fx i Chargemap
2. Ferie med elbilen: Hellere nordpå end sydpå
Jo længere nordpå du kører med en elbil, desto bedre er nettet af ladestationer. I det europæiske felt ligger Norge og Holland forrest. Begge lande har sat sig det mål, at der ikke bør være længere end 120 km mellem to ladestationer. Schweiz har med 200 nye ladestationer i de seneste år gjort det muligt at køre den 1600 km lange panoramarute ”Grand Tour of Switzerland” udelukkende i en elbil. Men du kan også uden problemer rejse igennem Tyskland, Frankrig og Østrig i en elbil. I sydlige lande som eksempelvis Italien eller Spanien ser det endnu ikke helt så rosenrødt ud.
3. Ladestationer på ferien: Find ud af ting i rette tid
For at du ikke kun finder vejen hen til den nærmeste ladestation, men rent faktisk også har mulighed for at lade din elbil til næste etape, skal du bruge et betalingskort. Alt efter udbyder kan det variere, hvilket kort der er tale om. I et vist omfang skal du også registrere dig forinden. Det er bedst at finde ud af ting i rette tid: Hvilke kort har du brug for til hvilke dele af turen? Hvilke stationer kan du bruge uden problemer? De mest pålidelige oplysninger om det får du online hos det pågældende lands turistinformation. Det er som regel ikke noget problem at lade op om natten på et hotel, en campingplads, en lystbådehavn eller ved et supermarked. Men det er meget vigtigt, at du tager forskellige ladestik med, så du kan lade op på så mange stationer som muligt.
4. Afslappende ferie med elbilen: Indberegn pauser til opladning
Det er mest komfortabelt at tanke undervejs på lynladestationer. Så skal du maks. holde en hyggelig pause, hvor du måske får noget at spise eller ser en seværdighed, før du igen kører videre med fuldt opladet batteri. Men der er ikke lynladestationer overalt. Den gennemsnitlige ladetid ved offentlige vekselstrømsladestationer er betydeligt længere. Derfor er det en god ide at indberegne ladestoppene i dagsprogrammet – og nyde tiden imens.
5. Ruteplanlægning: Vejen er målet i sig selv
Derfor er det en god ide, at du ikke blot vælger en ladestation ud fra kapacitet og stiktype, men også gør lidt research på området omkring ladestationen. Og det er – takket være apps som fx TripAdvisor – nemmere end nogensinde før. På den måde vil du opdage steder, som du måske ellers ville være suset forbi. Et fotohotspot? En lækker restaurant? En by med en interessant historie? Med en elbil bliver køreturen en del af ferien.