Opladning
Elektrisk Mobilitet

Tilbage til fremtiden.

Den elektriske mobilitets begyndelse hos Volkswagen.

Elektrisk mobilitet ses næsten overalt i vores hverdag. Og alligevel ved vi ikke så meget om denne fremtidsorienterede tekniks begyndelse. Derfor har vi arrangeret et møde med en, som sendte den ud på vejene allerede for 50 år siden: Dr. Adolf Kalberlah – en af de allerførste elektriske pionerer.

Portæt af Dr. Adolf Kalberlah
ADOLF KALBERLAH

Elektrokemiker og specialist inden for batteriforskning.

  • Udstyrede Rugbrødet T2 med et elektrisk batteri.
  • Udviklede den første Golf med elektrisk drivlinje.
  • Lancerede Golf I City-STROMer i serieproduktion i begrænset antal i 80’erne.

Da Volkswagen i 1970 grundlagde sit center for fremtidsforskning, bestod Kalberlahs opgave i med et lille team at udvikle den første ”fremtidens drivlinje” for Volkswagen. Som elektrokemiker og specialist inden for batteriforskning passede han perfekt til jobbet, hvor det især handlede om at fremme udviklingerne inden for elektrisk mobilitet. Og mens alle andre stadig var i gang med forskningen, lykkedes det hurtigt for ham som pioner at få gennembruddet: Med et team på 10 personer fremmede han udviklingen af et batterisystem. Han testede processorer til styring af motorer og lancerede allerede 2 år senere den første bil på gaden: Rugbrødet T2 med elektrisk drivlinje. Måske spørger du dig selv, hvorfor man egentlig allerede i 1970’erne arbejdede på et så ambitiøst projekt? Svaret er enkelt: Dengang antog man, at råolieressourcerne ville være opbrugt i løbet af 1990’erne. Tænk bare på de bilfrie søndage.

Til trods for alle prognoser og bekymringer kom der alligevel ikke nogen oliemangel. Til gengæld havde man med Rugbrødet T2 med elektrisk drivlinje skabt den perfekte bil til byen: På en batteriopladning kunne man køre ca. 70 km, og genopladningen var heller ikke noget problem. Ved hjælp af ladekablet kunne man gøre det via enhver 220-volts-stikdåse. En revolutionerende præstation. Den eneste ulempe: Vægten af den miljøvenlige drivlinje på næsten 1 ton gjorde den regelmæssige servicering af batteriet til noget af en udfordring. Løsningen var en lynudskiftningsteknik, hvormed man kunne udskifte det tomme batteri med et fyldt batteri.

”Vi var stolte af vores elektriske Transporter. Den så ud til at være det perfekte alternativ til anvendelsen på korte strækninger: i kommunale bilflåder, som servicebil eller til lokal varetransport.”

Røntgentegning af Rugbrødet

Rugbrødet T2 med elektrisk drivlinje

Tophastighed: 70 km/h

Rækkevidde: ca. 70 km

Batterivægt af blyakkumulatorer: 850 kg

Ladetid: 10 timer

Egenvægt for den eldrevne T2-Transporter (1972): 2,2 ton

Batteri i den eldrevne Transporter: 850 kg
> Tungere end den daværende Boble

Med batteri mere end: 3 ton

Sensationen: det første Rugbrød med elektrisk drivlinje.

Men det var ikke det hele: Kalberlah og hans team fortsatte med at teste og nørkle. For de troede på den elektriske drivlinjes fremtid. Og i 1976 kom den første eldrevne Golf så rent faktisk. Og da Museum of Modern Art i New York samme år udskrev en konkurrence om fremtidens taxi, blev Kalberlah nærmest berømt hen over natten med sin CityTaxi – en eldrevet T2-Transporter med hybriddrivlinje. Også i Tyskland fik han efter sin tilbagevenden fra New York kultstatus som ”den elektriske drivlinjes fader”: Med det gule e-Rugbrød kørte han for løbende kameraer ind i livestudiet til tv-udsendelsen ”Die aktuelle Schaubude”.

”Vi var stolte af vores elektriske Transporter. Den så ud til at være det perfekte alternativ til anvendelsen på korte strækninger: i kommunale bilflåder, som servicebil eller til lokal varetransport.”

Kalberlah med fotoalbum
Kærlige minder forbinder Mr. e-mobility med det eldrevne Rugbrød.

Fremtiden i serieproduktion i begrænset antal.

I 1981 blev Golf I City-STROMer allerede sat i serieproduktion i begrænset antal. I første omgang dog kun til testformål. Kalberlah anvendte selv den eldrevne Golf næsten dagligt. Og uanset om det handler om den elektriske hybriddrivlinjes manglende strøm på batteriet eller den manglende udstødningstestmærkat på nummerpladen – de historier, som han oplevede med sin elbil, får ham stadig til at grine den dag i dag.

Sort-hvid billede af en parkeringsplads til elbiler

Det vil måske også interessere dig:

Et par foran ID. Vizzion

ID.-magasin - læs mere her

Opladning og rækkevidde - læs mere her

E-teknologi - læs mere her

Service til din Elbil

Energieffektivitet - læs mere her

ID. familien 

Det vil måske også interessere dig: