Teknisk leksikon
Alt om teknologi
Hvad er CNG? Hvad bruger man Friløbsfunktionen til? Hvad er forskellen på Easy Entry og Easy Open? Leksikonet er lavet til at hjælpe dig med at forstå alt det tekniske og evt. svare på de spørgsmål du måtte have vedr. din bil.
Teknisk leksikon
4-leddet foraksel
I forbindelse med denne type hjulophæng føres hjulet gennem fire stavformede led og sporestangen. Fjederbenet støtter bilens vægt mod karrosseriet via bærearmen. Dette konstruktionsprincip indeholder et stort potentiale for optimering af komfort- og kinematikegenskaberne ved hjælp af førings- og fjederelementer, der er uafhængige af hinanden. Motorens påvirkninger på styresystemet er minimale.4MOTION
4MOTION er Volkswagens permanente firehjulstræk. I forbindelse med Volkswagens permanente firehjulstræk 4MOTION fordeles motorkraften på alle fire hjul efter behov. I forbindelse med standardudgaverne med langsliggende motor sørger et torsendifferentiale for fordelingen af trækkræfterne på for- og bagakslen. I serieproducerede modeller med tværliggende motor anvendes firehjulstrækskoblingen.I alle vores standardmodeller tilbyder 4MOTION et højt aktivt sikkerhedsniveau, et godt vejgreb på stort set alle slags underlag og en retningsstabilitet i topklasse – også når der er sidevind. Systemet er klart overlegent i forhold til manuelt aktiverede firehjulstræksystemer på grund af den "permanente sikkerhedsfordel". Herudover kan 4MOTION kombineres med alle køredynamikreguleringssystemer som fx det elektroniske stabilitetsprogram (ESP), hjulspindsreguleringen (ASR), reguleringen af motorbremsemomentet (MSR) og den elektroniske differentialespærring.
I Polo WRC med 4MOTION anvendes et 4MOTION-system, der er optimeret til rallyløb. Det permanente firehjulstræk i Polo WRC med fast drivlinje mellem for- og bagaksel kombineres med lamelspærredifferentialer på for- og bagaksel - 4MOTION: Teknik til verdensmestre.
4MOTION Terrain Tech
"4MOTION Terrain Tech" er det elektronisk styrede og permanente firehjulstræk i Touareg. Det permanente firehjulstræk danner grundlaget for dens usædvanlige præstationsevne i terrænet.Touareg er udstyret med et midterdifferentiale, der kan spærres, og som omfatter en lamelkobling og en reduktionsgearkasse. Ved normal kørsel fordeles kraften til for- og bagakslen trinløst og afhængigt af sluppet. Desuden kan midterdifferentialet spærres, så man opnår en fast fordeling af trækkraften. Gearkassens reduktionsforhold (2,69:1) til kørsel i vanskeligt terræn kan tilkobles elektrisk via kontakten til indstilling af undervognen. Det giver mulighed for maksimal trækkraft ved lav hastighed. På den måde opnår Touareg en stigningsevne på op til 100 % (45°).
Som ekstraudstyr kan man desuden bestille et bagakseldifferentiale med tværspærring og en spærrefunktion på 100 %. Føreren kan selv aktivere differentialespærringen (100 %). For at forbedre vejgreb og dynamik aktiveres tværspærringen ligeledes automatisk – afhængigt af situationen.
ABS Plus
Offroad-ABS er et særligt program i ABS-styreenheden, der først aktiveres automatisk under ekstrem terrænkørsel (fx ved hastigheder under 5 km/h og ved spærret midterdifferentiale).I forbindelse med offroad-ABS kan hjulene blokere kortvarigt, inden systemet reducerer bremsetrykket. Derved dannes en lille kile på underlagets materiale (fx grus eller sand) foran hjulet, hvilket øget bremsevirkningen. Derved kan bilen stadig styres ved væsentligt reduceret bremselængde.
Active Info Display
Active Info Display leverer data og informationer vedr. bilen direkte i cockpittet. Den 12" (31,2 cm) store skærm i høj opløsning erstatter det almindelige speedometer og giver dig mulighed for at tilpasse fem forskellige visninger ideelt til dine personlige behov.Således flyttes speedometret og omdrejningstælleren eksempelvis ud til siden i navigationsfunktionen for at give mere plads til landkortet. Hvis man ønsker det, kan man imidlertid også integrere informationer som køre-, navigations- og assistentfunktioner i speedometrets og omdrejningstællerens grafiske områder. Ydermere er Active Info Display også koblet sammen med andre assistentsystemer i bilen. Dermed kan de data, der bliver vist fra infotainmentsystemet i midterkonsollen, som eksempelvis telefonkontaktbilleder eller cd-covere også blive overført direkte til førerens synsfelt.
Adaptiv undervognsregulering DCC
Med den adaptive undervognsregulering DCC kan du indstille undervognen i indstillingerne normal, sportslig eller komfortabel. Derved tilpasser den elektrisk indstillelige støddæmpning sig automatisk. DCC reagerer permanent på forskellige kørselssituationer.Den adaptive undervognsregulering DCC sørger for en væsentlig forbedring af køreegenskaberne. Føreren er ikke længere begrænset af en bestemt undervognsregulering men kan tilpasse den individuelt. Valget kan nemt foretages ved at trykke på en knap i midterkonsollen.
AdBlue®
SCR-katalysatoren (Selective Catalytic Reduction) omdanner udstødningskomponenterne kvælstofilte (NOx) selektivt til kvælstof og vand uden at danne uønskede biprodukter. Omdannelsen sker ved hjælp af den syntetisk fremstillede, 32,5% carbamidopløsning AdBlue® (ISO 22241-1/AUS 32), som opbevares i en ekstra tank. Doseringen følger udstødningsmassestrømmen; Motorstyringen i forbindelse med en NOx-sensor bag SCR-katalysatoren sørger for den præcise dosering.Afhængigt af bilmodellen skal kunden også selv påfylde drivmidlet AdBlue® mellem serviceintervallerne eller få det påfyldt på et autoriseret værksted. Til selvstændig påfyldning stiller FindAdBlue.com en gratis service til rådighed, der er en hjælp til søgningen efter egnede tankstationer.
Aerodynamik
Et vigtigt aspekt ved konceptueringen af et karrosseri er aerodynamikken, der har indflydelse på brændstofforbruget, tophastigheden og støjdannelsen. De aerodynamiske egenskaber sammenfattes af den luftmodstandsværdi (cw-værdi), der findes i vindkanalen. Cw-værdien påvirkes af forskellige størrelser, fx karrosseriets form (sedan, stationcar eller hatchback). Også undervognens udformning har indvirkning. Luftmodstanden opstår ved, at den luft, der omgiver bilen, fortrænges, og ved dennes friktion på bilens overflade.Formlen for beregningen af luftmodstanden er som følger:
Luftmodstand = bilens hastighed i forhold til kvadratet x forendens overflade x cw-værdi x ½ luftens massefylde.Den for Volkswagen typiske, fordelagtige karrosseriudformning samt de smalle spaltemål reducerer turbulensen og er med til at give en lavere luftmodstand og dermed fordelagtige forbrugsværdier og lavere CO2-emissioner. Den vigtigste faktor er dog bilens hastighed, da luftmodstanden firedobles, når hastigheden fordobles.
Afstandsradar
Afstandsradaren er en del af den automatiske afstandsregulering ACC.Airbag
Airbags reducerer i forbindelse med sikkerhedsselen risikoen for alvorlige kvæstelser af hoved og brystkasse ved tilstrækkeligt alvorlige kollisioner Hvis crashsensorerne registrerer en påkørsel, der svarer til udløsningsværdien, tænder airbaggens styreenhed gasgeneratoren. Den fylder airbaggen inden for 35 til 45 millisekunder. Hvis airbaggene er blevet udløst, sørger de for at opfange hovedet og overkroppen og fordele belastningerne på en størst mulig flade. Allerede efter 120 millisekunder er gassen sevet ud, og luftpuden er faldet sammen. Der foreligger kun optimal beskyttelse, hvis passagererne i bilen er spændt korrekt fast, for airbags udgør sammen med selestrammerne et afstemt sikkerhedssystem. Udover frontairbags tilbydes også sideairbags, knæairbags samt et hovedairbagsystem.Airbagstyreenhed
Airbagstyreenheden registrerer og vurderer en kollision og aktiverer de pågældende sikkerhedssystemer i henhold til ulykkens type og alvorsgrad. Styreenheden modtager informationer fra op til seks eksterne accelerationssensorer (crashsensorer). Airbagstyreenheden er udstyret med accelerationssensorer til bilens langsliggende, tværliggende og vertikale akse. Derudover råder styreenheden over en rotationssensor, der registrerer bilens drejning omkring sin langsliggende akse. Sensorerne i styreenheden har til formål at vurdere og udligne signalerne fra de andre sensorer. Dette gør det muligt for styreenheden at vurdere ulykkens retning og alvorsgrad og sørge for udløsningen af de pågældende sikkerhedssystemer. Via kollisionssignaludgangene er styreenheden forbundet med yderligere CAN-databussystemer for at lette orienteringen og redningen af personerne i bilen efter en ulykke.Den omfattende forskning og kontinuerlige videreudvikling hos Volkswagen har forfinet styringen af sikkerhedssystemerne i en sådan grad, at de tilbyder en optimal beskyttende virkning ved de mest forskellige kollisionstyper. Den totrins udløsning af frontairbags, der er afhængig af ulykkens karakter, giver mulighed for at reducere risikoen for kvæstelser for fører og forsædepassager yderligere. Systemet skelner mellem en kollision og dens styrke og kraftige rystelser, der fx kan opstå som følge af et stenslag eller et dybt slaghul. På den måde sikres det, at sikkerhedssystemet ikke udløses uden en kollision.
Airconditionanlæg
Airconditionanlægget består i hovedtræk af kølesystem, varmeanlæg og blæser. Det supplerer ventilationssystemet i en bil.Volkswagen tilbyder til sine modeller både et semiautomatisk airconditionanlæg og airconditionanlægget "Climatronic".
Climatronic regulerer kabinetemperaturen afhængigt af den valgte temperatur med automatisk tilpasning af blæserhastigheden og betjening af luftfordelingsspjældene Således tilbyder det ved næsten alle drifts- og vejrforhold et behageligt klima med en så trækfri luftstrømning i kabinen som muligt Den elektroniske styring af Climatronic tager hensyn til alle vigtige faktorer, der kan have indflydelse, som fx solens position, lysindfaldet og udetemperaturen, og tilfører tilsvarende mere eller mindre afkølet luft.
Med integrering af styreenheden i CAN-databussen tilbydes også yderligere komfortmæssige faktorer: Den automatiske recirkulationsfunktion ved aktivering af sprinkleranlægget, eller når bilen sættes i bakgear, beskytter personerne i bilen mod lugtgener. Den hastighedsafhængige regulering af blæserhastigheden med automatisk tilpasning af luftdysetemperaturen reducerer støjniveauet ved langsom kørsel.
Endvidere aktiverer Climatronic defrosterfunktionen med et enkelt tryk på en knap, hvis ruderne er dugget eller iset til. Derved styres hele luftstrømmen mod rudens inderside ved høj blæserydelse. Hvis udetemperaturen ligger over 2,5° C, tilsluttes også køleanlægget for at tørre luften.
Climatronic fra Volkswagen sørger på denne måde for, at personerne i bilen føler sig bedre tilpas, og for øget komfort og bedre udsyn. Ved hjælp af den behagelig temperatur bibeholdes førerens koncentrations- og reaktionsevne.
Afhængigt af modellen anvendes forskelligt udstyr:
- Airconditionanlæg med 1-zoners temperaturregulering
- Airconditionanlæg med 2-zoners temperaturregulering
Opdeler passagerkabinen i to klimazoner. Fører og forsædepassager kan indstille temperaturen uafhængigt af hinanden. - Airconditionanlæg med 2-zoners temperaturregulering
Opdeler passagerkabinen i to klimazoner. Fører og forsædepassager kan indstille temperaturen uafhængigt af hinanden. - Airconditionanlæg med 3-zoners temperaturregulering
Fører, forsædepassager og passagerer i den bageste passagerkabine kan indstille temperaturen uafhængigt af hinanden. - Airconditionanlægget „Air Care Climatronic“ med 2- eller 3-zoners temperaturregulering
(et aktivt biogenfilter forhindrer desuden indtrængen af svampesporer og allergener.)
Air Curtains
Begrebet "Air Curtain" betyder "luftgardin" og betegner luftindtag i stødfangeren i bilens front, der bliver smallere.Luftindtagene, der er placeret under forlygterne, sørger for, at luften føres gennem stødfangeren og først siver ud igen bag hjulkasserne. Hjulene bliver ikke berørt. På den måde forbedres aerodynamikken samtidig, og forvognens downforce øges.
Aksel med dobbelte tværstillede bærearme
I forbindelse med akslen med dobbelte tværstillede bærearme føres hjullejehuset af to triangelarme og en sporestang. Det fjederben, der står på den nederste tværarm, overtager den vertikale støtte. Dette hjulophæng er kendetegnet ved lille højde og stor læssebredde, hvilket muliggør særlig fordelagtige hjulophæng til sportslige undervogne. Dette er blandt andet fordelagtigt for 4MOTION-drivlinjen, der overfører store belastninger og er meget retningsstabil. Akslen med dobbelte tværstillede bærearme kræver kun lidt plads og forhindrer belastningsændringsreaktioner i forbindelse med en tilsvarende placeret sporestang. Yderligere konstruktioner er den meget pladsbesparende langsgående aksel med dobbelte tværstillede bærearme og trapezbagakslen.Aksel med skråtstillede bærearme
Afbalancerede komfort- og køreegenskaber karakteriserer bagakslen med skråtstillede bærearme. I forbindelse med akslen med skråtstillede bærearme føres hjulene på bærearmene, der bevæger sig skråt mod bilens langsgående akse ved ind- og udfjedring. Den kompakte konstruktion giver mulighed for et stort bagagerum.Aktiv cylinderstyring (ACT)
Skånsom omgang med ressourcerne: Det er en parameter, som Volkswagen lever efter, og som i særlig grad tydeliggøres af indførelsen af den aktive cylinderstyring ACT. Ved kørsel med omdrejningstal på mellem 1400 og 4000 omdr./min. og hastigheder på op til 130 km/h kan to af de fire cylindre deaktiveres uafhængigt af det valgte gear – og uden at det bemærkes. Det optimerer motorens virkningsgrad. Kørecomputeren informerer dig om motorens aktuelle modus.I biler med aktiv cylinderstyring ACT kan brændstofforbruget ved blandet kørsel reduceres med op til 0,5 l/100 km, og CO2-udslippet reduceres med 10 g/km. Afhængigt af kørselssituationen kan besparelsen endda være helt op til 1 l/100 km.
Aktiv sikkerhed
Under aktiv sikkerhed hører alle systemer, der griber aktivt ind i trafikken og bidrager til at afværge kritiske situationer.
De vigtigste aspekter af aktiv sikkerhed er:- Kørselsstabilitet: Det er resultatet af særligt undervognsreguleringen i relation til drivlinjekoncept, affjedring og stabilitet i sving. Dertil kommer styrepræcision, bremseeffekt og bremsestabilitet
- Sikre betingelser: De beskriver belastningen for passagererne særligt i forbindelse med bilens vibrationer, støj fra undervogn og motor samt klimatiske påvirkninger.
- Genkendelsessikkerhed: Den forbedres særligt ved en god placering af lygterne på bilen samt ved udsynsforholdene (udsynet, godt udsyn bagtil med en så lille blind vinkel som muligt).
- Betjeningssikkerhed: Den opnås særligt ved god ergonomi og logisk korrekt placering af alle betjeningsarme og kontakter, fx til lys, viskere, airconditionanlæg eller infotainment. Elementerne skal være lette at nå fra førerpladsen og placeret så optimalt som muligt.
Kombinationen af aktive og passive sikkerhedssystemer sørger for optimal beskyttelse af alle personer i bilen.
Aktiv tilbagestilling
Den aktive tilbagestilling er en komfort- og sikkerhedsfunktion i den elektromekaniske servostyring hos Volkswagen. Fornemmelsen for midten og det styremoment, der opbygges ved selv de mindste styrevinkler, formidler en præcision, der ikke har været set tidligere. Den aktive tilbagestilling forbedrer styrekomforten og følelsen af sikkerhed, da der skal foretages færre korrigerende styrebevægelser.Ambientebelysning
Ambientebelysningen oplyser kabinen individuelt efter ønske. På den måde skaber de oplyste panel- og dekorlister, læselamperne forrest og bagest eller fodrumslyset en særlig og individuel atmosfære.Uanset om det er hyggebelysning eller kraftig belysning – lysindstillingerne kan nemt betjenes via det centrale display. Kabinelamperne er alle udstyret med avanceret LED-teknik.
Antiblokeringssystem (ABS)
Antiblokeringssystemet forhindrer i tilfælde af en fuld opbremsning, eller hvis vejen er glat, at hjulene blokerer, og bevirker, at bilens styreevne bevares.Hvis hjulene blokerer, medfører det, at der ikke længere overføres sideføringskræfter til kørebanen, og bilen bliver vanskelig at kontrollere. For at forhindre at dette sker, overvåger ABS-styreenheden ved hjælp af hjulomdrejningssensorer omdrejningstallene for alle bilens hjul. Hvis et af dem er ved at blokere, reducerer en magnetventil i styreenheden til antiblokeringssystemet bremsetrykket på det pågældende hjul, indtil det igen kører frit rundt. Derefter bliver trykket igen øget til blokeringsgrænsen. Bilen kører stabilt, og styreegenskaberne opretholdes.
Dette forløb foretages i alle Volkswagens modeller flere gange i sekundet. Føreren fornemmer anvendelsen af antiblokeringssystemet ved, at bremsepedalen pulserer let. Inden for antiblokeringssystemets reguleringsområde kan bilen trods maksimal opbremsning styres uden problemer. ABS bidrager til at undvige sådanne forhindringer og undgå en kollision.
På bestemte underlag, som fx grus, eller på sne på fast underlag kan ABS resultere i, at bremselængden forlænges.
Auto Hold-funktion
Auto Hold-funktionen fra Volkswagen er en udvidelse af den elektroniske parkeringsbremse. Auto Hold-funktionen forhindrer, at bilen utilsigtet ruller væk, når den holder stille, eller under igangsætning, uden at føreren skal træde bremsepedalen ned permanent. Auto Hold tilbyder på den måde den højeste grad af kørekomfort.Systemet arbejder via ABS-/ESC-hydraulikenheden. Hvis bilen bremses ned, indtil den holder stille, gemmer Auto Hold det seneste bremsetryk. Føreren kan fjerne foden fra bremsepedalen, alle fire hjulbremser forbliver lukkede. Hvis ABS-hjulomdrejningssensorerne registrerer, at bilen ruller, øges bremsemomentet automatisk, indtil bilen holder stille igen. Dette kan fx være tilfældet, hvis føreren bremser forsigtigt ned på en stigning. Så snart føreren giver gas igen og slipper koblingen ved en manuel gearkasse, løsner Auto Hold bremsen igen.
Af sikkerhedsmæssige årsager skal funktionen aktiveres igen via en kontakt i venstre side ved siden af gearstangen.
Automatisk lys
Det automatiske lys sørger konstant for en optimal belysning for bilen uden, at føreren skal aktivere eller deaktivere kørelyset manuelt. Systemet tilbyder føreren en væsentlig fordel med hensyn til komfort og sikkerhed. Således tændes kørelyset automatisk om dagen via en mørkesensor, når det begynder at blive mørkt eller ved kørsel i tunneler. Men også ved regnvejr (permanent viskerfunktion i mere end 5 sek.) eller ved hurtig hastighed (hastigheder over 140 km/h i mere end 10 sek.) aktiveres kørelyset. Hvis hastigheden falder, eller hvis viskerfunktionen afbrydes, deaktiverer systemet automatisk kørelyset efter et kort stykke tid. På den måde er bilen mere synlig for andre trafikanter.Automatisk lyslængderegulering
Den automatiske lyslængderegulering sørger for en optimal kørelysindstilling og oplysning af kørebanen. Lyslængdereguleringen giver mulighed for en ensartet lyslængde uanset bilens læsseniveau og forhindrer, at modkørende trafikanter blændes. Reguleringen foretages automatisk og tilpasser forlygternes hældningsvinkel til det pågældende læsseniveau.I forbindelse med den automatiske lyslængderegulering skelner man mellem to systemer: en statisk og en dynamisk løsning. Mens de statiske systemer udligner lasten med passagerer og bagage, korrigerer dynamiske systemer også forlygteindstillingen ved igangsætning, acceleration og nedbremsning.
I forbindelse med det statiske system behandler styreenheden ud over signalerne fra hældningssensorer også signaler fra det elektroniske speedometer og ABS-styreenheden. Dermed kan systemet skelne mellem, om bilen holder stille eller kører konstant.
Den dynamiske lyslængderegulering fra Volkswagen sikrer den korrekte indstilling af lysværdierne i enhver kørselssituation. Styreenheden differentierer desuden forandringen i hastighedssignalerne (acceleration og nedbremsning). Behandlingen af disse ekstra signaler kræver en styreenhed med en væsentlig ydelse. Derudover råder reguleringsmotoren over en højere indstillingshastighed for at kunne indstille lyslængden inden for brøkdele af sekunder. I forbindelse med udstyr med xenonlys er automatisk lyslængderegulering et lovkrav.
Automatisk recirkulationsfunktion
Luftsensoren er hos Volkswagen en del af det automatiske airconditionanlæg "Climatronic". Dens opgave er at konstatere skadelige stoffer i udeluften, der forekommer i form af oxyderbare eller reducerbare gasser. Oxyderbare gasser er fx kulilte (CO), kulbrinte (dampe fra benzol eller benzin) eller andre ufuldstændigt forbrændte dele af brændstoffer. Reducerbare gasser er kvælstofilter (NOx).Ved dårlig luft fx ved køkørsel eller ved kørsel gennem en tunnel aktiveres recirkulationsfunktionen i "Climatronic" og således undgås det, at belastet luft forringer luften i kabinen.
Bagklap, elektrisk
Den elektriske bagklap kan åbnes på en nem måde fra førersædet eller med nøglen med fjernbetjening. Den lukker automatisk, når du trykker på knappen i bagklappen. Åbningshøjden kan indstilles for at undgå, at den støder imod fx i lave garager.Bakkameraet Rear View
Bakkameraet ”Rear View” hjælper føreren ved bakkørsel. Kamerabilledet i radioens eller radio-navigations-systemets display viser området bag bilen.I nogle modeller hjælper "Rear View" også ved parkeringen, idet at vognbanerne oplyses på kamerabilledet. Disse viser, i hvilken retning du vil køre med den aktuelle ratposition, eller hvornår du skal dreje rattet. Alt efter udstyrsvariant kan visningen i displayet variere.
Bilen kan således køres sikkert hen til alle slags forhindringer – uanset om der er tale om en stødfanger eller en kantsten. Det er heller ikke længere noget problem at koble en anhænger til bilen.
Bakspejl med automatisk afblænding
Bakspejlet med automatisk afblænding bidrager til mere komfort og sikkerhed under en køretur om natten, da det reducerer blændende lys fra de bagvedkørende trafikanter markant.Det består af et spejlelement og en elektronisk del med to fotosensorer. Elektronikken registrerer ved hjælp af fotosensorer lyspåvirkningen forfra og bagfra. Hvis lyspåvirkningen er større bagfra end forfra, bliver spejlet tilsvarende mørkere. I den forbindelse har spejlfladen et lag bestående af elektrolytter, der ligner LCD-displayet på en mobiltelefon. Elektrolytterne består af krystaller med samme form. Når der tilsluttes spænding, rettes krystallerne i en bestemt vinkel. Denne vinkel fastlægger mængden af det reflekterede lys. Spændingens styrke bestemmer graden af mørke. Mørkeeffekten og den efterfølgende oplysning foretages næsten uden forsinkelse og trinløst. Da føreren ikke skal betjene spejlet manuelt, kan hans hænder blive på rattet. Dette øger sikkerheden yderligere.
Balanceakseldrev
Balanceakseldrev har i moderne motorer til formål at udligne svingninger, at forbedre motorgangen og reducere driftsstøjen.Bankesensor
Bankesensoren er placeret udvendigt på motoren og forhindrer skadelige selvtændinger. Bankeeffekten opstår ved en ujævn, ukontrolleret forbrænding, der skaber ekstreme temperaturer i cylinderen. Denne kraftige varme belaster motorens komponenter som stempler, ventiler og topstykker markant og kan føre til beskadigelser.Bankesensoren registrerer motorens lyd. Motorstyreenheden sammenligner måleimpulserne med de gemte foreskrevne værdier og griber tilsvarende ind i styringen af motoren, indsprøjtningen og tændingen, inden forbrændingen når bankegrænsen.
Bankesensoren registrerer også brændstofkvaliteten. Jo højere oktantallet er, desto mere bankefast er brændstoffet. Det betyder: Blyfri benzin 98 oktan antænder ved en højere temperatur end normal benzin med 95 oktan. Hvis der kun er en ringere brændstofkvalitet til rådighed, korrigerer motorstyreenheden automatisk tændingstidspunktet på baggrund af bankesensorens informationer. En beskadigelse af motoren undgås således.
Batterienergistyring
Batterienergistyringen sørger automatisk for, at der konstant er tilstrækkelig energi til rådighed til en motorstart afhængig af batteriets ladetilstand og temperaturen. Dette gælder også, hvis bilen er parkeret i en længere periode.Moderne biler bruger energi fra deres batterier selv under parkering: Hukommelsen til trafikmeldinger men også tyverialarmen eller modtageren til fjernbetjeningen bruger konstant en lille mængde strøm. Hvis batteriet er tæt på en kritisk ladetilstand, reducerer energistyringen forbruget ved hjælp af trinvis afbrydelse af forbrugere, mens bilen er parkeret. Under kørsel kontrollerer den dynamiske energistyring løbende energispændingen og ladeaktiviteten. Ved behov øger systemet tomgangsomdrejningstallet en smule for at øge ladegeneratorens ydelse. I ekstreme tilfælde deaktiveres særlig forbrugsintensive komponenter kortvarigt som fx sædevarmen eller elbagruden. Komforten bliver ikke mindre af den grund - under almindelig kørsel foretages dette stop således, at føreren ikke bemærker det.
Bevægelsesstyret betjening
Med bevægelsesstyret betjening kan infotainmentsystemer med det pågældende udstyr betjenes mere enkelt og komfortabelt. For en hel række menupunkter kan aktiveres med en simpel bevægelse. På den måde er en håndbevægelse tilstrækkelig til fx skifte fra radiostation til radiostation.Biturbo
Tillægget "Biturbo" henviser til, at der er monteret to udstødningsturboladere i en motor. Føreren nyder godt af mere drejningsmoment ved lave omdrejninger, mere ydelse ved høje omdrejninger og en bedre respons fra motoren.Bixenonforlygter
Bixenonforlygterne ("bi" = to) er en videreudvikling af xenonforlygten. Med en forlygte kan både nær- og fjernlyset frembringes. En bevægelig afdækning afskærmer en del af lysstrålen ved nærlys. Hvis overhalingslyset eller fjernlyset aktiveres, bevæges afdækningen ud af lysstrålen og frigiver den ekstra lyskraft.Bjergigangsætningsassistent
Bjergigangsætningsassistenten regulerer igangsætningsmomentet på stigninger og forhindrer ved hjælp af bremseindgreb sammen med den hydrauliske komfortbremseassistent og styringen af gearkassen, at bilen ruller tilbage. Derved gør den det nemt og komfortabelt for føreren at have kontrol over bilen og sætte i gang på stigninger. Det forhindres effektivt, at bilen ruller tilbage, eller at motoren går ud.Blind Spot-Sensor
Radarsensorer i bagenden overvåger området bag ved og ved siden af bilen. På den måde kan biler i et område på 20 m registreres inden for systemets grænser.Blind Spot-sensoren fungerer allerede fra 15 km/h og kan ved hjælp af en LED-indikator i sidespejlet informere føreren om en anden bil eller et objekt i advarselsområdet. Systemet gør føreren opmærksom på den potentielle risiko via konstant lys i det pågældende sidespejl. Hvis føreren alligevel aktiverer blinklyset, blinker den pågældende LED-indikator med øget lysstyrke og gør opmærksom på faren.
Blind Spot-sensoren tilbydes i kombination med udkørselsassistenten.
Bluetooth
Bluetooth skaber forudsætningen for, at forskellige bærebare enheder som mobiltelefoner, Notebooks eller personlige digitale assistenter (PDA) kan tilsluttes trådløst. Forbindelsen foreligger mellem sende- og modtageenheder i apparaterne.Der kan skabes forbindelse på afstande på omkring ti meter, altså nok til at forbinde enkelte apparater inden for bilen. Som beskyttelse mod aflytning af dataoverførslen modtager hver enkelt Bluetooth-apparat en såkaldt "profil". Denne profil består af en kode, der på verdensplan med garanti kun er tildelt én gang, og med denne identificeres apparater, der skal kommunikere med hinanden. Som ekstra beskyttelse ved overførsel af data anvendes kryptering med en 128-bit-nøgle, der genereres på ny ved hvert enkelt forløb. Bluetooth-teknologien anvendes blandt andet til telefoninterfacet "Business".
Bremsekraftforstærker (Duo)
Den pedalkraft, som føreren skal anvende ved nedbremsning, reduceres af bremsekraftforstærkeren.Totrins systemet sørger for en fintfølende respons. Op til et bremsetryk på ca. 45 bar, det såkaldte komfortbremseområde, arbejder det med en forstærkning på faktor 5. Hvis føreren træder kraftigere på bremsen, øges bremsekraftforstærkningens værdi op til 10 gange. Føreren får besked om dette med hurtig respons fra bremsesystemet ved hjælp af en kort pedalvandring, en god dosering og behov for mindre kraft indtil ABS-reguleringsområdet.
Car-Net App-Connect
Car-Net App-Connect gør det muligt at forbinde smartphonen med radioen Composition Media eller navigationssystemerne Discover Media og Discover Pro. Det giver dig mulighed for at betjene udvalgte apps på mobiltelefonen ved hjælp af touchscreenen.Car-Net App-Connect integrerer med det samme tre interfaces til tilknytning af smartphones: MirrorLink™, Android Auto™ fra Google og Apple CarPlay™. Dermed er alle aktuelle smartphones fra Android 5.0 og Apple iOS 8.1 kompatible.
Car-Net Cam-Connect
Car-Net Cam-Connect er en app, med hvilken man kan få vist et stillbillede af bagsædet på infotainmentsystemets display under kørsel. I gåtempo og når bilen holder stille, viser appen endda en video.Integrering af et GoPro®-kamera er en forudsætning for dette.
Car-Net Guide & Inform
Car-Net "Guide & Inform"-tjenesterne tilbyder den bedste information, mens du kører. "Guide & Inform" indeholder Onlinetrafikinformationer, Onlinedestinationsimport, Online-POI-søgning, nyheder, vejrudsigter og indtastning af personlige points of interest.Car-Net Security & Service
Car-Net "Security & Service" tilbyder mobil adgang til relevante bildata og -funktioner og stiller ligeledes disse til rådighed på en webportal.Med nødopkaldsservicen oprettes der enten automatisk eller ved at trykke på en knap forbindelse til Volkswagen nødopkaldscentral, hvis uheldet er ude, og ved hjælp af videresendelse af data om din position og om bilen sendes der omgående bud efter den fornødne hjælp. På den måde er det desuden muligt, afhængigt af situationen, at videregive relevante informationer som eksempelvis bilens data eller antallet personer i bilen. Via en taleforbindelse kan føreren få gode råd og hjælp, indtil redningstjenesten kommer frem.
Centrallås
Centrallåsens fjernbetjening garanterer den højeste grad af betjeningskomfort. Med den kan alle døre og bagklappen i bilen låses i og op via et signal. Afhængigt af udstyret kan oplåsningen også begrænses til kun at omfatte førerdøren (enkeltdørsoplåsning) via en enkel indstilling.Adgangen til tankklappen styres automatisk ved hjælp af centrallåskommandoer. Bagagerumsklappen kan ved behov åbnes separat med fjernbetjeningen via en separat knap. Bilens låse er konstrueret således, at det ikke længere er muligt at åbne med det indvendige dørhåndtag, når der er blevet låst med fjernbetjeningen. Derved forbedres tyverisikringen væsentligt. Låseknappen i kabinen tilbyder ekstra beskyttelse mod overfald. Føreren kan således med et kort tryk på en knap låse alle døre og bagklappen samtidig indefra i tilfælde af fare.
Adgangen til bagagerummet spærres med centrallåsen, så snart bilen sætter i gang. Uvedkommende har således ikke mulighed for at få adgang ved stop for rødt lys eller ved køkørsel. Spærringen ophæves automatisk igen, så snart tændingsnøglen trækkes ud, eller hvis nogen forlader bilen.
Derudover kan også den hastighedsafhængige, automatiske komplette låsning aktiveres. Den låser alle døre og bagagerummet, så snart bilen kører med en hastighed over 15 km/h. Også oplåsningen sker automatisk, når tændingsnøglen er blevet trukket ud, eller en af passagererne åbner en dør.
Citynødbremsefunktion
Citynødbremsefunktionen understøtter ved lavere hastigheder under 30 km/h. Hvis føreren overser en forhindring, som sensoren har registreret, bremser systemet automatisk op inden for rammerne af systemets grænser, og sørger for en reducering af kollisionshastigheden. I ideelle tilfælde kan man med denne teknologi helt undgå at køre op bag i et forankørende køretøj.CNG (Compressed Natural Gas)
Det tilgængelige brændstof med betegnelsen CNG (Compressed Natural Gas) er baseret på naturgas. Der tilbydes to kvaliteter i Tyskland:- H-gas: High calorific gas = højere energiindhold
- L-gas: Low calorific gas = lavere energiindhold
På grund af H-gassens højere brændværdi kan der opnås lige så lange rækkevidder som med den samme mængde L-gas. Frem til 2029 omstilles størstedelen af „L-gasområderne“, der primært ligger i Nord- og Vesttyskland, også til H-gas.
Forskel på naturgas (CNG) og autogas (LPG)
Naturgas består primært af metan, der er en naturgas og den kulbrinteforbindelse med mindst kulstof. Den er lettere end luft, siver opad og fordamper tilsvarende. I Tyskland må biler med naturgasdrift derfor i princippet køre i alle parkeringskældre i henhold til lovgivningen om parkeringskældre i den pågældende delstat.Energiindholdet i 1 kg naturgas (H-gas: 14 kWh/kg) svarer til ca. 1,5 l benzin eller 1,3 l diesel. Naturgas har næsten den dobbelte brændværdi i forhold til flydende gas (7 kWh/l).
Til forskel fra naturgas (CNG) er autogas (LPG) et biprodukt fra råolie- og naturgasproduktionen og er tungere end luft. Der er derfor risiko for, at gassen samler sig på jorden eller i fordybninger. Parkering af biler med flydende gas i parkeringskældre er af den årsag som regel ikke tilladt.
CNG-biler
Under betegnelsen TGI (og eco up!) tilbyder Volkswagen biler med naturgasdrift.Alle motorer er optimeret til drift med naturgas. Det sænker forbruget og har en positiv indflydelse på emissionsværdierne. Naturgastankene er integreret som pladsbesparende løsning under bilens bund og begrænser derfor kun fleksibiliteten og kabine-/bagagerumspladsen en smule.
Coming home-funktion
Når bilen forlades, slukkes (coming home) eller tændes nærlyset, områdelyset i sidespejlhusene, baglygterne og nummerpladelyset forsinket, når føreren låser dørene op med fjernbetjeningen (leaving home). Nå det er mørkt, kan bilens udvendige lys dermed blive anvendt til henholdsvis at oplyse vejen hen til husdøren eller hen til bilen.Common-Rail-system
Begrebet "Common Rail" betegner en bestemt konstruktion af direkte brændstofindsprøjtning i dieselmotorer. I den forbindelse er trykproduktion og brændstofindsprøjtning adskilt fra hinanden. En separat pumpe, der kan monteres et valgfrit sted på motoren, frembringer et kontinuerligt tryk. Dette gemmes i en fordelerliste. Indsprøjtningsdyserne til alle cylindre er forbundet parallelt via rør/slanger med fordelerlisten, den såkaldte Common Rail (engl.: "fælles rør"). Der foreligger et konstant, uafbrudt tryk på indsprøjtningsdyserne til alle cylindre. Indsprøjtningsmængde og -tidspunkt styres via magnetventiler på de enkelte indsprøjtningsdyser.Crashtest
Crashtests har til formål at optimere passagerbeskyttelsen i forbindelse med udvikling af nye biler. I den forbindelse kontrolleres prototyper på senere serieproducerede modeller allerede tidligt i relation til forskellige ulykkestyper.Inden det virkelige forsøg foretages der dog en simulering i en computer, altså en virtuel kollision. Deraf resulterende vigtig viden om komponenternes sammenspil i tilfælde af en ulykke Følgende skal afstemmes:
- Kabinens stivhed
- Opståede accelerationsforløb
- Tilpassede passagerbeskyttelsessystemer
Resultaterne af alle crashtests udgør grundlaget for den kontinuerlige udviklingsproces i relation til den videre forbedring af den passive sikkerhed. Ud over ingeniører deltager også læger og ulykkesforskere i denne proces.
Cw-værdi
Cw-værdien er luftmodstandsværdien. Den registreres i vindkanalen og sammenfatter en bils aerodynamiske egenskaber.Den beskriver som referenceværdi "formgivningen" af karrosserier - uafhængigt af deres størrelse. Cw-værdien påvirkes af forskellige faktorer, fx karrosseriets form (sedan, stationcar eller hatchback). Smalle spaltemål reducerer turbulensen og er med til at give en lavere luftmodstand. Også undervognens udformning påvirker cw-værdien.
Jo mindre denne værdi er, desto mere aerodynamisk er en bil bygget. Der kan dog først foretages en præcis vurdering af aerodynamikken, når cw-værdien og overfladen på bilens forende (projektionen af dens forende på en flade) er angivet. En mindre bil kan ganske vist have en dårligere cw-værdi end en stor luksusbil, men dens luftmodstand kan være mindre på grund af dens mindre overflade på bilens forende.
Dagskørelys
Ekstra lys reducerer risikoen for en ulykke ved dagslys.Dagskørelys
Separat lygter, der er monteret i forlygterne eller i stødfangeren. Passat og Polo er eksempler med dagskørelys i stødfangeren.Kørelys
Nærlys, der er tændt om dagenFunktionerne aktiveres automatisk, når motoren startes
Databus
Databussen har til formål hurtigt at udveksle alle mulige informationer mellem sensorer, aktorer og styreenheder osv. i bilen. Databussen sikrer ved hjælp af digital udveksling, at informationerne fra en sensor videresendes til flere styreenheder og kan bearbejdes her. Det reducerer risikoen for et komplet svigt væsentligt.Et eksempel på arbejdsmåden er fx regnsensoren: Hvis denne giver meddelelse om, at "det regner", aktiverer databussen viskere, bremseskiveviskere, ventilationen til forruden samt lyset.
Den automatiske afstandsregulering ACC
Den automatiske afstandsregulering ACC måler afstanden og den relative hastighed til forankørende biler med en afstandssensor.Føreren indstiller i den forbindelse den ønskede tidsmæssige afstand og hastigheden. Ved tæt trafik vises en sammenligning af den foreskrevne og den faktiske afstand i kørecomputeren.
En sensor overvåger løbende området foran bilen. Med speederen kan føreren afbryde ACC-reguleringen og accelerere kraftigere. Ved at betjene bremsepedalen deaktiveres ACC-funktionen med det samme. Alle systemets meddelelser vises i den centrale visning i kørecomputeren.
I forbindelse med en DSG-gearkasse nedbremser ACC også bilen helt, fx ved tæt trafik eller køkørsel. Afhængig af situationen starter ACC automatisk igen inden for en defineret tidsperiode.
Afhængig af udstyret kan ACC aktiveres op til en hastighed på 160 km/t eller 210 km/t (Touareg op til 250 km/t).
Den dynamiske fjernlysregulering Dynamic Light Assist
Dynamic Light Assist sørger med forbedret oplysning af vejen for endnu mere komfort i trafikken.Systemet med variabel oplysning af vejen gør det muligt at køre med fjernlyset tændt hele tiden uden at blænde modkørende trafikanter. Takket være en maskeringsfunktion kan fjernlyset nedblændes delvis. Et kamera ved bakspejlet registrerer informationerne om andre trafikanter og gadebelysningen og informerer Dynamik Light Assist. Dermed forbedres oplysningen af vejen betydeligt.
Dynamic Light Assist giver en helt ny lysoplevelse, hvor lyset altid er tilpasset til trafiksituationen.
Direkte benzinindsprøjtning
I forbindelse med direkte benzinindsprøjtning sprøjtes brændstoffet direkte ind i forbrændingskammeret med et maksimalt tryk på over 100 bar. I forhold til den konventionelle indsprøjtning i indsugningsmanifolden er denne metode væsentligt mere præcis og uafhængig af ventilernes åbningstider.En særlig forbrændingskammergeometri sørger for en optimal turbulens i blandingen af brændstof og luft. Volkswagens motorer med direkte benzinindsprøjtning udmærker sig med deres høje virkningsgrad. Brændstofbesparelsen i forhold til motorer med samme ydelse og konventionel indsprøjtningsteknik kan udgøre op til 15 % ved tilpasset kørestil. Benzinindsprøjtningen er grundlaget for den innovative TSI-teknologi.
Direkte dieselindsprøjtning
Ved direkte dieselindsprøjtning sprøjtes brændstoffet direkte ind i forbrændingskammeret. Dieselmotoren med direkte indsprøjtning er i øjeblikket den mest effektive forbrændingsmotor med den højeste virkningsgrad. Med højtryksindsprøjtning opnåede dieselmotoren et ydelsesniveau, der er sammenligneligt med niveauet for moderne benzinmotorer med udstødningsturbolader.Dieselpartikelfilter
Et dieselpartikelfilter er et system til udskillelse af dieselsod fra dieselmotorernes udstødning.Filtret med katalytisk belægning arbejder uden additiv og anvender i stedet en filterbelægning med ædelmetaller, der virker på to måder. Under den passive regenerering sker der en langsom og skånsom omdannelse af soden i katalysatoren til CO2. Dette forløber inden for et temperaturområde på 350 - 500° C og forløber frem for alt kontinuerligt ved overvejende motorvejskørsel uden særlige tiltag.
Kun ved længere tids drift med lav belastning, fx ved bykørsel, sørger en aktiv stigning i udstødningstemperaturen til ca. 600° C for en ekstra filter-regenerering for hver 1.000 til 1.200 kilometer. De partikler, der er lagret i filtret, afbrændes ved denne temperatur.
Differentialespærring
Et differentiale udligner forskellige hjulomdrejningstal ved trækkende aksler.
Forskellige hjulomdrejningstal opstår, når hjulene på en aksel tilbagelægger forskellige strækninger ved kørsel i sving. Således drejer hjulet yderst i svinget hurtigere end hjulet inderst i svinget. Et differentiale med konisk tandhjul sørger i de fleste tilfælde for udligning af omdrejningstal på de trækkende aksler. Et spærredifferentiale forhindrer hjulspind på et hjul og tilfører hjulet kraft med bedre vejgreb. I den forbindelse kan udligningen af omdrejningstal spærres manuelt eller automatisk op til 100 %. På den måde kan op til 100 % af kraften overføres til det hjul med det bedste vejgreb fx på glat underlag.I biler med firehjulstræk er en fordelergearkasse nødvendig, som fordeler momentet på for- og bagakslen. Da akslerne drejer i forskelligt tempo ved kørsel i sving, er udligning af omdrejningstal også nødvendigt i den forbindelse. Det differentiale, der anvendes her, betegnes midterdifferentiale.
Digital radiomodtagelse DAB
Med Digital Audio Broadcasting System (DAB) modtager radio- eller radionavigationssystemet ikke kun et audiosignal (musik og tale), men samtidig også ekstra datasignaler (informationer om trafik, program, musik, vejr osv.). Hvis radioen eller radionavigationssystemet er udstyret med et egnet display, kan der også vises grafikker, fx bykort eller animationer.Digital Sound Processing (DSP)
Digital Sound Processing fra Volkswagen er løftet om lytning i en helt ny dimension. En speciel algoritme kan styre lydene i bilens kabine og dermed opnå en næsten ensartet og afbalanceret lydoplevelse på alle siddepladserne. Den fordeler klangen omkring tilhørerne som i en koncertsal. Det rumlige indtryk optimeres selv ved konventionelle stereokilder, der omdannes i flere separate audiokanaler til gengivelsen.Direkte indsprøjtning
Der findes to forskellige typer direkte indsprøjtning:
Direkte benzinindsprøjtning
Direkte dieselindsprøjtningDiversitetsantenne
Diversitetsantennen sikrer den bedste modtagekvalitet og således fremragende radiolyd også i vanskelige modtagesituationer. Radio- og fjernsynssenderes elektromagnetiske bølger reflekteres af højhuse eller bjerge. Derfor modtager en antenne ikke kun et signal men også forsinkede refleksionsandele, der kan føre til en forringelse af modtagekvaliteten. I den forbindelse taler man om multipath-fejl. I diversitetsantenner modtager flere (op til fire) antenner radiosignalet, og modtageren filtrerer i høj grad signalfejlene fra gennem en forbindelse af antennernes signaler.Dobbelt drivlinje
Naturgasmodeller med dobbelt drivlinje har ud over naturgastankene også en fuldgyldig benzintank. Derved muliggøres en længere samlet rækkevidde, der tillader køreture i regioner med færre tankstationer med naturgas.Ved udetemperaturer under minus ti grader og umiddelbart efter en CNG-tankning er det nødvendigt at starte med benzin. Skiftet til gasdrift sker efter kort tid, så snart betingelserne for fejlfri naturgasdrift er opfyldt.
Dobbeltkoblingsgearkassen DSG
Dobbeltkoblingsgearkassen består af to delgearkasser, der er uafhængige af hinanden. Via dobbeltkoblingen bliver de to gearkasser forbundet med motoren på skift via to drivaksler afhængigt af det valgte gear. Dobbeltkoblingen sikrer automatiske gearskift uden afbrydelse af trækkraften. Gearkassen bliver styret via et såkaldt mekatronikmodul, hvori den elektroniske gearkassestyreenhed, forskellige sensorer og den hydrauliske betjeningsenhed er sammenfattet som en kompakt enhed.Dobbeltkoblingsgearkassen DSG (direct shift-gearkasse) har to køreprogrammer: normal- og sportsfunktion. I sportsfunktionen kører DSG’en gearene længere ud, og ved behov foretager den tidligere nedgearing. Du kan imidlertid også foretage manuelt gearskift. Med tiptronic-kontakten ved multifunktionsrattet er det muligt at gøre dette på særligt sportslig vis. Koblingsfunktionen er altid fuldautomatisk.
Den 6-trins DSG er egnet til kraftigere motorvarianter og et drejningsmoment på over 250 Nm. Dobbeltkoblingen består af to lamelkoblinger i et oliebad.
Den 7-trins DSG findes i to forskellige varianter:
- til mindre motorer med et maksimalt drejningsmoment på 250 Nm. Her er dobbeltkoblingen tør uden oliebad.
- til motorer med højere belastninger og et maksimalt drejningsmoment på 600 Nm. Dermed er denne DSG beregnet til høje drejningsmomenter.
Drejeligt anhængertræk
Det drejelige anhængertræk kan drejes ud elektrisk eller manuelt afhængigt af bilen. Det frigøres i bilens kabine via en kontakt eller et greb. Det skal altid drejes ind manuelt efter udløsning. I indklappet position forsvinder anhængertrækket fuldstændig under bilen.Drejelys
Det statiske drejelys har til formål at oplyse det område, der drejes ind i. Når du drejer rattet eller tænder blinklyset, tændes lyset automatisk ved hastigheder under 40 km/h i kryds eller indsnævringer afhængigt af situationen. Som fører ser du væsentligt hurtigere fodgængere, som oftest befinder sig ved siden af bilen, når du skal dreje, og risikoen for ulykker reduceres. Drejelyset kan være monteret i forlygterne eller i tågeforlygterne afhængigt af modellen.Drejningsmoment
Med drejningsmoment forstås den kraft, som påvirker et drejningsmoment under en vippearm (drejningsmoment = kraft x vippearm). Den fysiske enhed for angivelsen af drejningsmoment hedder newtonmeter (Nm). Moderne motorer skal stille et så højt drejningsmoment som muligt til rådighed i samme omfang i både det lave omdrejningstalområde og over et så ”bredt” omdrejningsområde som muligt. Det kan fx aflæses på drejningsmomentforløbet for en 1,4-liters TSI-twincharger-motor: højt drejningsmoment allerede ved lave omdrejningstal (250 Nm ved 1.500 omdr./min.) og konstant forløb op til høje omdrejningsområder (indtil 4.500 omdr./min.). Det signalerer trækkraft ved igangsætning og overhaling og dermed stor køreglæde.Dynamisk guidning
Ved trafikmeldinger om forhindringer, tætkørende trafik, køer eller afspærringer kontrollerer navigationssystemet med den dynamiske guidning, om det er muligt at undgå et sådant problematisk sted med en omvej og leder føreren på en ny rute.Til dette bruger navigationssystemet de trafikinformationer, der udsendes via Traffic Message Channel (TMC).
Dynamisk lyslængderegulering
Den dynamiske lyslængderegulering sørger for en optimal kørelysindstilling og oplysning af kørebanen. Lyslængdereguleringen giver mulighed for en ensartet lyslængde uanset bilens læsseniveau og forhindrer, at modkørende trafikanter blændes. Reguleringen foretages automatisk og tilpasser forlygternes hældningsvinkel til det pågældende læsseniveau.Den dynamiske lyslængderegulering udligner nyttelasten med passagerer og bagage og korrigerer forlygteindstillingen også ved igangsætning, acceleration og nedbremsning.
Styreenheden behandler ud over signalerne fra hældningssensorer også signaler fra det elektroniske speedometer og ABS-styreenheden. Dermed kan systemet skelne mellem, om bilen holder stille eller kører konstant. Styreenheden differentierer desuden forandringen i hastighedssignalerne (acceleration og nedbremsning). Lyslængdeindstillingen sker i brøkdele af sekunder. Afhængigt af hastigheden sørger motorerne i forlygterne for en optimal lysfordeling uanset, hvor du kører på motorvejen, på landevejen eller i byen. I forbindelse med udstyr med xenonlys er automatisk lyslængderegulering et lovkrav. Volkswagen anvender derudover dynamisk lyslængderegulering som standardudstyr.
Dynamisk igangsætningsassistent
Den dynamiske igangsætningsassistent øger komforten for føreren ved igangsætning i biler med elektronisk parkeringsbremse. Føreren kan ganske enkelt bare køre uden først at skulle løsne den elektroniske parkeringsbremse. Dette er særligt nyttigt ved "igangsætning på stigninger".For at sikre den bedst mulige igangsætning har nogle modeller med manuel gearkasse en koblingssensor, der vurderer koblingsbetjeningen og således sikrer, at systemet reagerer optimalt. Det er tilstrækkeligt bare at træde på speederen og slippe koblingen for at sætte bilen i bevægelse. I modeller med automatisk gearkasse betjener føreren kun speederen. Teknisk set vurderer styreenheden til den elektroniske parkeringsbremse signalerne via motorens drejningsmoment og -omdrejningstal, hældningsgraden og speederens og/eller koblingspedalens position for at fastlægge det ideelle tidspunkt at slippe bremsen.
Dæktrykskontrolsystem
Dækkontrolvisningen arbejder ved hjælp af hjulomdrejningssensorerne fra ABS-systemet. Hvis dæktrykket falder, reduceres det pågældende dæks rullediameter, og hjulet drejer hurtigere, selv om bilens hastighed er den samme.Dækkontrolvisningen hjælper føreren med at overvåge dæktrykket. Den permanente kontrol giver dig større sikkerhed. Korrekt dæktryk forlænger dækkenes levetid, og samtidig får du et lavere brændstofforbrug.
Anvisning:
Dækkontrolvisningen kan dog ikke frigøre føreren fra dennes forpligtelse i relation til dæktrykket.Dæktryksvisning
Dæktrykskontrolsystemet informerer føreren før, under og efter kørslen om det aktuelle dæktryk For at kunne gøre dette er der, ud over hjulelektronikken, også integreret sensorer i alle hjul (også reservehjulet). Hjulet sender trådløst signaler til en styreenhed, der er placeret i det bageste område. De indeholder informationer om trykket og temperaturen i dækkene. For at kunne lokalisere de enkelte dæk overfører hver enkelt elektronikenhed sit eget kendetegn. Hvis dæktrykket er for lavt, eller der sker et for hurtigt tryktab, advares føreren med optiske og/eller akustiske signaler.Kontrolsystemet hjælper føreren med at overvåge dæktrykket. Den permanente kontrol giver dig større sikkerhed. Korrekt dæktryk forlænger dækkenes levetid, og samtidig får du et lavere brændstofforbrug.
Anvisning:
Dæktrykskontrolsystemet kan dog ikke frigøre føreren fra dennes forpligtelse i relation til dæktrykket.Easy Entry
Forsæder med Easy Entry-funktion giver bedre adgang til bagsædepladserne i 2-dørs modeller. Dette opnås ved hjælp af forsædet, der kan køres meget langt frem, og ryglænene, som kan klappes meget langt frem. En memoryfunktion øger betjeningskomforten, da forsæderne går tilbage til deres oprindelige position, når de klappes tilbage igen.Easy Fold
Easy Fold-funktionen gør indstigningen lettere i biler med flere sæderækker. Med et enkelt greb kan de to yderste sæder på anden sæderække klappes fremad.Easy Open
Med den berøringsfri åbning af bagklappen Easy Open aktiverer en enkelt bevægelse med foden ekstra sensorer på bilens bagende. Disse registrerer nøglen, og systemet åbner automatisk bagklappen.Easy Open fås afhængigt af modellen som ekstraudstyr til Keyless Access eller Kessy (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System), Volkswagens automatiske låse- og startsystem.
Ekstrainstrument
Visningerne i ekstrainstrumentet over midterkonsollen – fås som ekstraudstyr eller som en del af ekstraudstyret i Scirocco, Beetle og Beetle Cabriolet – informerer føreren om ladetrykket og motorolietemperaturen. Det multifunktionelle stopur måler parkerings- og køretider.Elektrohydraulisk servostyring
Den elektrohydrauliske servostyring udgør en udvidelse af den kendte, hydrauliske servostyring. Den vigtigste forskel ligger i hydraulikpumpens drev, der leverer det nødvendige tryk til servofunktionen. I forbindelse med den elektrohydrauliske servostyring driver en elmotor pumpen, der aktiveres i henhold til den anvendte servofunktion.Ved meget lave hastigheder, eller hvis bilen holder stille, øges hydraulikpumpens ydelsesmængde for en kraftig servofunktion. Ved meget høje hastigheder sænkes omdrejningstallet, da støtten ikke er nødvendig.
Den elektrohydrauliske servostyring bidrager til at spare brændstof, da energiforbruget sker efter behov.
Elektromekanisk servostyring
Den elektromekaniske servostyring er et hastighedsafhængigt reguleret, elektrisk styretøj, som kun arbejder, når føreren har brug for det. Det fungerer helt uden hydrauliske komponenter. Fordelene i forhold til hydraulisk servostyring består i et reduceret brændstofforbrug og nye komfort- og sikkerhedsfunktioner: En aktiv tilbagedrejning af styretøjet til midterpositionen giver en bedre fornemmelse af midten og sidevindskompensationen aflaster føreren på veje, der hælder til den ene side, eller ved kørsel i konstant sidevind. Også assistentfunktioner som "Park Assist" og "Lane Assist" realiseres med deres hjælp. Også den individuelle tilpasning af servofunktionen til den pågældende motor og det pågældende udstyr bidrager til en enestående styrefornemmelse.Elektronisk bremsekraftfordeling (EBV)
I alle biler bevæges bilens tyngdepunkt fremad, når bremserne aktiveres. Derved opstår der risiko for, at baghjulene blokerer på grund af det dårligere vejgreb. Den elektroniske bremsekraftfordeling regulerer via magnetventiler i ABS-enheden bremsekraften til baghjulene og sørger således for maksimal bremsekraft på bag- og foraksel. Under normale betingelser forhindrer den, at bagenden skrider ud på grund af for kraftig opbremsning på baghjulene.Den elektroniske bremsekraftfordelings funktion er indeholdt i ABS-funktionen. Arbejdsområdet for den elektroniske bremsekraftfordeling ender med anvendelse af ABS-reguleringen.
Elektronisk differentialespærring XDS
Den elektroniske differentialespærring XDS er en udvidelse af den velkendte EDS-funktion. XDS reagerer dog ikke på hjulspind men på aflastningen af det inderste forhjul i kurven ved hurtig kørsel gennem sving. Fra ESC-hydraulikken sender den elektroniske differentialespærring XDS tryk til det inderste forhjul i kurven for at forhindre hjulspind. Dette forbedrer vejgrebet, og understyringstendensen reduceres. Trykniveauet bevæger sig i den forbindelse cirka i området fra 5 til 15 bar. Køreegenskaberne ligner forholdene med en reguleret differentialespærring i reduceret udstrækning. Ved hjælp af en præcis opbygning af bremsetrykket i den ene side kører bilen endnu mere sportsligt, hurtigt og præcist i svingene.Elektronisk speeder (E-gas)
Speederen fungerer som en sensor i nutidens biler. Den registrerer ved hjælp af pedalens position umiddelbart førerens ydelsesønske. På basis af dette udgangssignal regulerer motorelektronikken gasspjældet, ladetrykket og tændingen. Det elektroniske system letter den elektroniske motorstyring, reagerer hurtigt og er en teknisk forudsætning for det elektroniske stabilitetsprogram.Elektronisk stabilitetsprogram
Det elektroniske stabilitetsprogram registrerer kritiske kørselssituationer, fx risiko for udskridning, og forebygger målrettet, at bilen skrider ud.
For at det elektroniske stabilitetsprogram kan reagere på kritiske kørselssituationer, skal systemet hele tiden modtage informationer. Eksempel: I hvilken retning føreren styrer, og hvor bilen kører hen. Svaret på det første spørgsmål får systemet fra ratvinkelsensoren og hjulomdrejningssensorerne. Ud fra disse to informationer beregner styreenheden bilens ønskede styreretning og køreegenskaber. Yderligere vigtige data er bilens rotationshastighed om dens egen akse og bilens tværacceleration. Ved hjælp af disse informationer beregner styreenheden bilens faktiske tilstand.
Det elektroniske stabilitetsprogram forhindrer en ustabilitet i bilen ved kørsel i sving, hvis hastigheden ikke tilpasses efter forholdene, hvis der sker en uforudsigelig ændring af underlaget (våde, glatte eller beskidte veje), eller hvis en pludselig undvigemanøvre er påkrævet. I den forbindelse spiller det ingen rolle, om ustabiliteten viser sig ved understyring (bilen glider mod svingets yderste kant trods drejede hjul) eller overstyring (bagenden skrider ud).
Computeren i det elektroniske stabilitetsprogram registrerer ustabilitetens type ved hjælp af de data, som sensoren leverer, og styrer korrigeringen ved hjælp af et indgreb i bremsesystemet og motorstyringen. Hvis bilen understyrer, nedbremser det elektroniske stabilitetsprogram det baghjul, der er inderst i svinget. Samtidig reducerer det motorydelsen, indtil bilen har stabiliseret sig igen. Det elektroniske stabilitetsprogram forhindrer overstyring ved direkte at nedbremse det forhjul, der er yderst i svinget, og gribe ind i motor- og gearkassestyringen. Øget erfaring og en væsentligt mere fintfølende sensor giver mulighed for en konstant videreudvikling af dette komplekse reguleringssystem.
Systemet indeholder følgende sikkerheds- og komfortfunktioner:- Antiblokeringssystem ABS
- Elektronisk bremsekraftfordeling EBV
- Fuld opbremsning af bagaksel HVV
- Hjulspindsregulering ASR
- Elektronisk differentialespærring XDS
- Regulering af motorbremsemoment MSR
- Hydraulisk bremseassistent HBA
- Hydraulisk ekstraforstærkning Overboost
- Hydraulisk bremsekraftforstærkning HBV
- Vogntogsstabilisering
- Bremseskivevisker
Elmotor
Volkswagens kraftfulde, næsten støjfri elmotorer yder op til 100 kW afhængig af modellen og stiller deres maksimale ydelse og drejningsmoment til rådighed allerede fra den første omdrejning.Emergency Assist
Udløser for Emergency Assist er inaktivitet hos føreren. Hvis føreren ikke viser nogen styreaktivitet, bliver han ved hjælp af akustiske, optiske og mærkbare (bremseryk) signaler opfordret til, at overtage styringen igen.Hvis en fører, som ikke er i stand til at føre bilen, ikke reagerer på disse signaler, holder Emergency Assist bilen i vognbanen, tænder havariblinket og aktiverer ACC for at reducere hastigheden kontinuerligt ned til stilstand. ACC reagerer på langsommere forankørende køretøjer og decelererer herved om nødvendigt kraftigere for at forhindre kollisioner med et forankørende køretøj. Føreren kan til enhver tid afbryde bremsestrategien med et styreindgreb eller betjening af en af pedalerne. Hvis bilens omgivelser tillader det, manøvreres bilen i den yderste vognbane.
ergoActive-sæde
ergoActive-sædet til føreren indeholder blandt andet en 14-vejs-indstilling med manuel højde-, hældnings- og dybdeindstilling til førersædet. Derudover er det udstyret med højdeindstilling af hovedstøtten samt elektrisk 4-vejs-lændestøtte med massagefunktion – det aflaster kroppen og giver mulighed for en komfortabel siddeposition særligt på lange køreture. I Tyskland har det fået et kvalitetsstempel fra foreningen Aktion Gesunder Rücken, der gælder over hele verden.ergoComfort-sæde
ergoComfort-sædet til føreren indeholder blandt andet 14-vejs-indstilling, der indstiller længdeposition, sædehøjde, sæde- og ryglænshældning samt lårstøtte, der kan forskydes i længdepositionen, manuelt. Derudover indeholder det højdeindstilling af hovedstøtten samt en elektrisk 4-vejs-lændestøtte med massage- og memoryfunktion. Den gemmer de foretrukne sædeindstillinger samt justeringen af de elopvarmede sidespejle med elektrisk indstilling, indklapningsfunktion og områdebelysning. ergoComfort-sædet understøtter med dets mange indstillingsmuligheder en særlig ergonomisk siddeposition – i Tyskland har det fået et kvalitetsstempel fra foreningen Aktion Gesunder Rücken, der gælder over hele verden.Euro NCAP
Euro NCAP (New Car Assessment Programme = program til vurdering af sikkerhed i nye biler) gælder i dag som en af de vigtigste standarder for sikkerhed i biler. Blandt medlemmerne af Euro NCAP hører blandt andet trafikmyndighederne i forskellige EU-lande, FIA og europæiske foreninger for bilejere som ADAC.De af Euro NCAP definerede tests leverer vurderinger inden for fire områder:
- Beskyttelse af voksne passagerer
- Beskyttelse af børn
- Fodgængerbeskyttelse
- Førerassistenter
Vurderingen blev indtil februar 2009 angivet som et resultat med maksimalt fem stjerne inden for hver enkelt kategori. Siden februar 2009 er der blevet foretaget en samlet vurdering af en bil med maksimalt fem stjerner.
Fartpilot
Fartpiloten er et elektronisk hjælpeinstrument, der hjælper med at styre bilens hastighed.Systemet gemmer og holder den hastighed, føreren har valgt. Han kan så også kortvarigt øge eller nedsætte hastigheden manuelt med en defineret værdi eller efterfølgende – hvis det ønskes – gå tilbage til den senest gemte hastighed. Med betjeningsknappen "Fra” eller ved at træde på bremse- eller koblingspedalen deaktiveres fartpiloten. Fartpiloten tilbyder føreren en væsentlig komfortmæssig fordel først og fremmest på lange køreture med ensartet hastighed. Den understøtter desuden overholdelsen af en bestemt hastighedsgrænse (fx ved vejarbejde på motorveje) og reducerer risikoen for at køre for stærkt.
Anvisning:
Ved tæt trafik og ringe vejforhold (glatte, våde veje) bør fartpiloten ikke anvendes af sikkerhedsmæssige årsager.Firehjulstrækskobling
Firehjulskoblingen er en elektronisk styret lamelkobling. Den giver mulighed for variabel fordeling af trækkraften mellem for- og bagaksel ved permanent firehjulstræk 4MOTION. Dens trinløse indstilling reguleres af en styreenhed, som tager højde for det pågældende hjulspind, de køredynamiske tilstande og momenterne.Reguleringen af firehjulskoblingen er fast integreret i det elektroniske stabilitetsprogram og bidrager dermed til bilens sikkerhed.
Fjernlysreguleringen Light Assist
”Light Assist” sørger for komfort og sikkerhed i trafikken med automatisk fjernlys. Et kamera ved bakspejlet overvåger trafikken. Fra 60 km/h og i totalt mørke tænder Light Assist automatisk for fjernlyset. Systemet registrerer forankørende og modkørende køretøjer og blænder automatisk ned, inden de bliver blændet. Med det automatiske skifte mellem fjern- og nærlys er vejen foran dig oplyst optimalt.Fjernbetjening
Centrallåsens fjernbetjening tilbyder en høj grad af betjeningskomfort. Med den kan alle døre og bagklappen i bilen låses i og op via et signal. Afhængigt af udstyret kan oplåsningen også begrænses til kun at omfatte førerdøren (enkeltdørsoplåsning) via en enkel indstilling.Adgangen til tankklappen styres automatisk ved hjælp af centrallåskommandoer. Bagagerumsklappen kan ved behov åbnes separat med fjernbetjeningen via en separat knap. Bilens låse er konstrueret således, at det ikke længere er muligt at åbne med det indvendige dørhåndtag, når der er blevet låst med fjernbetjeningen. Derved forbedres tyverisikringen væsentligt. Låseknappen i kabinen tilbyder ekstra beskyttelse mod overfald. Føreren kan således med et kort tryk på en knap låse alle døre og bagklappen samtidig indefra i tilfælde af fare.
Adgangen til bagagerummet spærres med centrallåsen, så snart bilen sætter i gang. Dette har til formål at forhindre uberettiget adgang. Spærringen ophæves automatisk igen, så snart tændingsnøglen trækkes ud, eller hvis nogen forlader bilen.
Derudover kan også den hastighedsafhængige, automatiske komplette låsning aktiveres. Den låser alle døre og bagagerummet, så snart bilen kører med en hastighed over 15 km/h. Også oplåsningen sker automatisk, når tændingsnøglen er blevet trukket ud, eller en af passagererne åbner en dør.
Flerleddet bagaksel
Den flerleddede bagaksel eller også den multileddede bagaksel er en ny bagakselkonstruktion. På den optager tre tværgående og en langsgående bærearm pr. hjul (4-ledsprincip) de forskellige kræfter. Derved kan langsgående og tværgående dynamik afstemmes målrettet og næsten uafhængigt af hinanden, og der opnås en høj grad af kørselsstabilitet og komfort. Ved kun små konstruktionsmæssige ændringer er den flerleddede bagaksel egnet til anvendelse i både biler med forhjulstræk og firehjulstræk.Fodgængerregistrering
Fodgængerregistreringen er en udvidelse af områdeovervågningssystemet ”Front Assist” med citynødbremsefunktion. Ved hjælp af to sensorer i bilens front, en radar i kølergrillen og et kamera i spejlfoden registrerer systemet området foran bilen og registrerer eksempelvis inden for rammerne af systemets grænser, hvis en fodgænger pludselig træder ud på kørebanen. Derudover advares der straks med et akustisk og et optisk signal. Hvis der ikke sker nogen opbremsning, gøres der opmærksom på den kritiske afstand med et bremseryk, og samtidig forberedes en mulig fuld opbremsning. Hvis føreren ikke reagerer, udfører systemet inden for dets grænser automatisk en nødopbremsning. Således kan en kollision optimalt set helt undgås, eller omfanget af den kan i det mindste reduceres.Fodgængerbeskyttelse
Fodgængerbeskyttelsen er et af de vigtige kriterier i forbindelse med bilens udvendige sikkerhed. Volkswagen konstruerer sine biler således, at også andre trafikanter udsættes for så få farer som muligt. Til de mange tiltag i forbindelse med fodgængerbeskyttelse fra Volkswagen hører blandt andet specielle deformationselementer i den forreste stødfanger, en så stor afstand mellem motorhjelmen og motoren og deformerbare skærme som muligt, delvist også af kunststof. Formålet med disse tiltag er at minimere risikoen for kvæstelser, idet "kontaktzonerne" udformes så eftergivende som muligt.Fodbeskyttelse
Førerens nederste kropsdele kan være udsat for en markant risiko for kvæstelser afhængig af kollisionens type og alvorsgrad. For at reducere risikoen for kvæstelser anvender Volkswagen målrettet deformationselementer i pedalkonsollen og fodstøtten. Den deformation af forpladen, der opstod ved Euro NCAP-Offset-Crash, har fx ført til målrettet frigørelse af pedalkonsollen fra et defineret kraftniveau. Herved frigøres pedalerne fra kollisionen, de forbliver bevægelige og i stor udstrækning kraftfri. Dette reducerer risikoen for kvæstelser på fødder og den nederste del af benet.Forhjulstræk
I dag er forhjulstræk det hyppigst anvendte drivlinjekoncept i personbiler op til mellemklassen. Trækket sker på forhjulene. Motor, gearkasse og differentiale er samlet i en kompakt enhed. Ved forhjulstræk "trækkes” bilen således, at der opnås en stabil tilstand mellem trækkræfterne og bilens inerti. Forhjulene skal overtage træk-, bremse- og sideføringskræfterne. Påvirkninger af styretøjet modvirker de pågældende udformninger af forakslen.Forlygtesprinkleranlæg
I forbindelse med forlygtesprinkleranlægget sprøjter en elektrisk centrifugalpumpe vand og/eller sprinklervæske med højt tryk på forlygtens lygteglas udefra. Dermed øges udsynet væsentligt, når du kører i regn, sne eller på en beskidt kørebane. Sprinkleranlægget er lovpligtigt til xenonforlygter.
På nogle modeller rengøres disse i to trin sidevist. Når sprinklerdyserne køres ud, løsner den første rengøring snavset. Den anden omgang skyller det løsnede snavs væk. På den måde bliver lysfeltet kun reduceret i uvæsentlig grad af rengøringen, og rengøringens optimale effekt sikres også ved høje hastigheder.Friløbsfunktion
Friløbsfunktionen har til formål at udnytte bilens kinetiske energi bedre.I den forbindelse bliver motoren automatisk koblet ud og holdt på tomgangsomdrejningstallet, når du flytter foden fra speederen. Dermed kan bilen rulle et ekstra stykke, som efterfølgende ikke skal tilbagelægges ved at bruge brændstof. Forbrugsfordelen opnås rent praktisk ved, at bilens kinetiske energi kun anvendes til at overvinde rulle- og luftmodstanden og ikke til at trække motoren ved høje omdrejningstal. Hvis føreren udtrykker ønsker om at sætte farten ned ved at træde på bremsepedalen, kobles motoren til igen, så motorens påløbsafbrydelse anvendes. Brændstoftilførslen afbrydes i den forbindelse, og motorens bremsevirkning forkorter igen bilens rullestrækning. Som alternativ kan tip-minus-knappen på rattet anvendes for at aktivere udløsningen.
De opnåede besparelser ligger til dels på 0,5 l/100 km og derover. Funktionens effektivitet afhænger af en forudseende kørestil. Efter en kort tilvænningstid har føreren adapteret bilens længere rullestrækning og slipper intuitivt speederen tidligere, fx på vej ind i en by.
Fugtighedssensor
En speciel sensor reducerer duggen på ruderne i forbindelse med reguleringsalgoritmerne i Climatronic og øger klimakomforten med styring af fugten i kabinen.På baggrund af data fra fugt- og temperatursensoren i bakspejlets fod beregnes temperaturen for luftens tøpunkt i styreenheden til Climatronic - altså den temperatur, hvorved luftfugtigheden vil kondenseres. En infrarød sensor måler berøringsfrit forrudens varmestråling og dermed rudetemperaturen. For at undgå, at ruden dugger, regulerer Climatronic luftmængden til forruden og også luftens vandindhold i bilens kabine, hvis kompressoren er tændt. Derudover kan den relative fugtighed i relation til kabinetemperaturen bringes til et behageligt niveau.
Førerassistentsystemer
Volkswagen har som målsætning at gøre risikofri kørsel mulig med forudseende biler.Førerassistentsystemer bidrager til at registrere kritiske situationer, inden de opstår, og hjælper med at reducere risikoen for ulykker. Førerassistentsystemer giver føreren mere komfort og aflaster ham med føringen af bilen.
Gearskifteanbefaling
Gearskifteanbefalingen viser ved hjælp af en pil, hvornår det er mest økonomisk at skifte gear. Motorstyreenheden overtager alle nødvendige beregninger for optimal drift af motoren i bilen. På baggrund af de samlede informationer beregnes det optimale gear til enhver kørselssituation. Bilen er således i det bedst mulige driftspunkt, og brændstoffet anvendes effektivt.Global Positioning System (GPS)
Hvordan finder navigationssystemet vej? Forudsætningen for, at den elektroniske stifinder afgiver de rigtige kørselsanbefalinger, er Global Positioning System (GPS). Med dette system, der oprindeligt blev udviklet til militærmæssige formål, kredser 24 satellitter i præcise baner omkring jorden. Disse satellitter sender permanent signaler, der måles af GPS-modtagerne. For at opnå præcis positionsbestemmelse med en nøjagtighed på ca. 10 meter skal signalerne modtages af tre satellitter. Disse informationer omdanner navigationssystemet til kørselsanbefalinger i forbindelse med de gemte kort.Hastighedsafhængig servostyring
Hastighedsafhængig servostyring øger komforten og dermed også sikkerheden. Ved lave hastigheder - fx ved manøvrering - er servofunktionen størst. Bilen kan derved håndteres meget let. Ved højere hastigheder reduceres servofunktionen mere og mere ved hjælp af elektronikken. Således kan føreren under høj fart styre bilen mere præcist og målrettet end med den normale servostyring.Head-up-display
Head-up-displayet viser bilrelevante informationer direkte i førerens synsfelt. Visningen foretages på et gennemsigtigt display, der kører ud bag instrumentpanelet ved at trykke på en knap. Føreren kan således aflæse alle relevante informationer uden at måtte fjerne blikket fra vejen.Hvilke informationer der vises, afgør føreren selv. Fx aktuel hastighed, vejskilte, hastighedsgrænser, assistentsystemernes aktivitet, navigationsanvisninger eller advarsler. Valget foretages via en menu i infotainmentsystemet.
Hjulomdrejningssensor
Hjulomdrejningssensorer måler hjulenes omdrejningstal og/eller en pr. tidsenhed tilbagelagt vej eller vinkel. De mest forskellige systemer arbejder med hjulomdrejningssensorernes signaler. Således er effekten af både antiblokeringssystemet og hjulspindsreguleringen samt det elektroniske stabilitetsprogram afhængig af informationerne om hjulomdrejningstallet. Også navigationssystemerne drager nytte af disse sensorers signaler. De beregner på den baggrund den kørte strækning.Hjulomdrejningssensorer kan opdeles i såkaldte passive og aktive sensorer, hvor de aktive sensorer primært anvendes i dag på grund af deres tekniske egenskaber som nøjagtighed og lille monteringsstørrelse. Aktive sensorer har brug for en ekstra strømkilde for at fungere. Passive sensorer kan fungere uden en ekstern energikilde.
Hjulspindsregulering (ASR)
Motorer med høje drejningsmomenter opnår større komfort og sikkerhed med hjulspindsregulering. Det gælder især ved uensartet vejgreb eller på glat underlag. Hjulspindsreguleringen gør det muligt at sætte i gang og accelerere harmonisk ved alle hastigheder, uden at hjulene spinder, eller at bilen skrider ud.Hjulspindsreguleringen arbejder sammen med den elektroniske speeder (E-gas) og benytter sig af antiblokeringssystemets (ABS) hjulomdrejningssensorer. Hvis der på et trækkende hjul konstateres et pludseligt øget omdrejningstal (hjulspind), griber systemet ind i motorstyringen, reducerer motorydelsen og forhindrer denne effekt.
Hjulspindsreguleringen giver bedre vejgreb og mere stabilitet på kørebanen i accelerationsfasen uafhængigt af hastigheden og forstærker på den måde den aktive sikkerhed. Derudover forringes dæksliddet. Hjulspindsreguleringen omfatter også den elektroniske differentialespærring og udgør en del af det elektroniske stabilitetsprogram.
Hybriddrift
En hybriddrivlinje består af kombinationen af to drivlinjeprincipper som fx en TSI- og en elmotor. Hybridkonceptet er netop ved bykørsel fordelagtigt i relation til forbrug og reduktion af skadelige stoffer.Hybridteknologien omfatter to forskellige typer drivlinje: den fulde hybrid og plug-in-hybriden.
Den fulde hybrid henter selv sin strøm, ved at den fungerer som generator ved opbremsninger og oplader højvoltsbatteriet.
Plug-in-hybriden fungerer på samme måde. Med én forskel: Den giver mulighed for at oplade batteriet til elmotoren fra en ekstern strømkilde.
Hydraulisk bremseassistent (HBA)
Volkswagens komfortbremseassistent understøtter føreren ved en nød- eller panikopbremsning. Den hydrauliske bremseassistent (HBA) registrerer ved hjælp af den hastighed, som bremsepedalen trædes ned med, om føreren ønsker en fuld opbremsning, og øger bremsetrykket automatisk indtil ABS-reguleringsområdet, så længe føreren træder bremsepedalen ned. Hvis føreren slækker trykket på bremsepedalen, formindsker systemet bremsetrykket til den foreskrevne værdi igen.Med komfortbremseassistenten kan bremselængden reduceres kraftigt. Systemet arbejder stort set uden, at føreren kan mærke det.
Hældningsvinkel
Hældningsvinklen er betegnelsen for en bil skrå placering på underlaget.Infotainmentsystem
Stadig flere og flere nye informations-, underholdnings- og kommunikationssystemer opfylder de stigende krav til komfort og sikkerhed i en moderne bil. En radio hører til standardudstyret, der suppleres med mobiltelefon, navigationssystem, dvd-afspiller osv. For at undgå, at føreren belastes af de mange betjeningssystemer, er der blevet udviklet en central visnings- og betjeningsdel, infotainmentsystemet, med hvilket næsten alle bilens funktioner kan betjenes intuitivt. Via en hovedmenu kan menuafhængige funktionsknapper og via betjeningselementer på multifunktionsrattet kan samtlige funktioner i infotainmentsystemet betjenes.ISOFIX-system
ISOFIX er resultatet af ansete bilproducenters bestræbelser på at udvikle en ensartet og optimal standard for fastgørelse af børnesæder. ISOFIX er ikke en officiel DIN-norm.ISOFIX-børnesæder er udstyret med en forenklet fastgørelsesanordning. De kan sættes ind i alle biler, der allerede ved konstruktionen er udstyret med stikforbindelser med tilsvarende norm. Børnesædeforberedelsen har to fastgørelsesøjer, der er fast forbundet med karrosseriet. ISOFIX-egnede børnesæder fastgøres i denne forbindelse med to låsearme.
ISOFIX-børnesæder kan nemt monteres og tilbyder på grund af den stabile fastgørelse på karrosseriet den højeste grad af sikkerhed. Alle biler fra Volkswagens modelrække har ISOFIX-fastgørelsesøjer bagi.
Kabineovervågning
Den nye generation af tyverialarmer omfatter et signalhorn, der fungerer uafhængigt af batterispændingen, og en tidsstyret alarm ved uautoriseret døråbning. Tyverialarmen med ultralyds-kabineovervågning sikrer døre, bagagerum, motorrum og kabine mod uberettiget brug. Ultralydssystemet bemærker også, hvis personer vil ind i bilen ad en smadret rude. Kabineovervågningen kan afbrydes, hvis fx dyr skal opholde sig kortvarigt i bilen. Når bilen låses, aktiveres tyverialarmen, og åbning af bilens døre afbryder den.Afhængigt af modellen har Volkswagens biler også hældningssensorer som dele af tyverialarmen. De registrerer ændringer i bilens position (tyveri i form af transport) og udsender desuden en alarm. Generelt set advarer tyverialarmen først med en 30 sekunders alarm i form af dyt. Derefter følger konstant havariblink.
Karrosserikvalitet
Næsten usynlige fuger (så små spaltemål som muligt) er tegn på omhyggelig forarbejdning og karrosserikvalitet. De vigtigste kvalitetstegn på karrosseriet er dog usynlige: Dertil hører karrosseriets stivhed og karrosseriets passive sikkerhed ("kollisionssikker" kabine). Med til god kvalitet hører desuden en solid korrosionsbeskyttelse.Karrosserigalvanisering
Den sikreste metode til beskyttelse af stålplader mod korrosion er galvanisering. Under galvaniseringen danner zinken ingen løse lag på pladen men bliver til en stabil forbindelse, der også er bestandig over for beskadigelser på overfladen. Med galvaniseringen med en meget lille tykkelse på mindre end 20 mikrometer behandles først og fremmest finere flader. Den egner sig primært til karrosseriets synlige overflader.Galvaniseringen garanterer optimal beskyttelse mod korrosion og sikrer den strukturelle stivhed i hele levetiden. Bilens længere levetid bidrager til bedre hensyn til ressourcerne.
Karrosseristivhed
Karrosseriets stivhed er en af nøglerne til en bils sikkerhed, komfort og holdbarhed. Jo mindre en bil ”vrides” på ujævne kørebaner eller i sving under høj fart, desto højere er dens torsionsstivhed, og desto mere sikre er dens køreegenskaber.Stivheden falder forskelligt ud ved forskellige karrosseriformer. Generelt set kan strukturen i en åben bil ikke opnå samme stivhed som et lukket karrosseri.
Karrosseristrukturens statiske stivhed er både et væsentligt, teknisk parameter og en relevant størrelse i relation til den subjektive fornemmelse af sikkerhed og kørekomfort. Den dynamiske stivhed er en væsentlig forudsætning for fremragende køredynamik, god vibrationskomfort og afbalanceret akustik.
Katalysator
I daglig tale kaldes det komplette system til katalytisk udstødningsrensning i biler en "katalysator". Det indeholder et effektivt, kemisk katalysatorstof (mest ædelmetaller som platin og rhodium), keramisk eller metallisk bæremateriale, et hus og afhængig af konstruktionen forskellige reguleringsenheder til processtyring. Afhængig af konstruktionen oxiderer katalysatoren kulilte til kuldioxid, kulbrinte til kuldioxid og vand og/eller reducerer kvælstofilte til kvælstof- og iltgas. Effektive katalysatorer reducerer de skadelige stoffer i udstødningen med op til 90 procent.I biler anvendes 3-vejs-katalysatorer (benzinmotorer), oxyderingskatalysatorer, NOx-katalysatorer og SCR-systemer (dieselmotorer) – afhængigt af motoren med op til to hoved- og fire forkatalysatorer. For at kunne udføre sit arbejde effektivt har 3-vejs-katalysatoren brug for en bestemt arbejdstemperatur. Derfor anvendes forkatalysatorer i nærheden af motoren, der allerede reducerer belastende emissioner i motorens opvarmningsfase.
Den til omdannelsen optimale sammensætning af blandingen af benzin og luft regulerer lambdasonden i samspil med motorstyreenheden.
Keyless Access
Keyless Access og/eller Kessy (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System) er Volkswagens automatiske låse- og startsystem. Det tilbyder føreren den højeste grad af komfort, da han bare skal have nøglen med sig, han behøver ikke at tage den op ad lommen.De vigtigste komponenter i nøglefri adgang til bilen er id-sensoren i bilnøglen, den elektroniske tændingslås, startknappen, styreenheden, den elektriske lås til ratstammen samt antenner og sensorer i dørhåndtagene.
Nøglen identificeres via sensorer i dørhåndtagene og en radiosender i nøglehuset, så snart føreren befinder sig inden for ca. 1,50 meters afstand fra bilen. Ved at tage i dørhåndtaget (eller bagklappen) låses bilen automatisk op. Også frigørelsen af styretøjet og tændingen, der er påkrævet før kørsel, kan foretages rent elektronisk og uden at sætte nøglen i tændingslåsen. Hvis føreren tager nøglen med sig ind i kabinen, kan motoren startes ved at trykke starterknappen ned. Bilnøglen kan dog også anvendes som en almindelig nøgle til betjening af centrallåsen. Når bilen forlades, er det tilstrækkeligt at trykke på den lille låseknap på dørhåndtagene for at låse bilen.
Afhængigt af modellen tilbyder låse- og startsystemet KESSY endnu mere komfort til sedanmodeller: med den berøringsfri åbning af bagklappen Easy Open.
Knastakselforstilling
Det er knastakslens opgave at aktivere ventilerne på rette tidspunkt og i den korrekte rækkefølge og dermed styre hastighedsændringerne. Knastakselforstillingen tilpasser ventilernes åbningstider optimalt til alle driftsbetingelser.Derved opnås ideel hastighedsændring ved forskellige omdrejningstal og motorbelastninger. Brændstofforbruget og skadestofemissionen reduceres, mens drejningsmomentet og kørekomforten øges. I forbindelse med motorer med to overliggende knastaksler kan størrelsen på og placeringen af ventiloverlap påvirkes, og som resultat deraf kan køreegenskaberne forbedres ved dellast- og fuldlastfunktion.
Med den kontinuerlige knastakselforstilling kan forstillingen betjenes trinløst inden for bestemte grænser.
Komfortbremseassistent (HBA)
Volkswagens komfortbremseassistent understøtter føreren ved en nød- eller panikopbremsning. Den hydrauliske bremseassistent (HBA) registrerer ved hjælp af den hastighed, som bremsepedalen trædes ned med, om føreren ønsker en fuld opbremsning, og øger bremsetrykket automatisk indtil ABS-reguleringsområdet, så længe føreren træder bremsepedalen ned. Hvis føreren slækker trykket på bremsepedalen, formindsker systemet bremsetrykket til den foreskrevne værdi igen.Med komfortbremseassistenten kan bremselængden reduceres kraftigt. Systemet arbejder stort set uden, at føreren kan mærke det.
Komfortåbning/-lukning
Når bilen låses eller låses op, kan alle elruder (og i nogle modeller også det elektriske skydetag) åbnes eller lukkes samtidig. Hertil skal kun fjernbetjeningens åbne- eller lukkeknap holde permanent inde. Når der slippes, standser åbne- eller lukkeforløbet straks. Det samme gælder ved betjening med nøgle i låsen.Kontrastyringsfunktion
Kontrastyringsfunktionen er en sikkerhedsfunktion, der realiserer den elektromekaniske servostyring:Den gør i kritiske situationer føreren opmærksom på, i hvilken retning han bør dreje for at stabilisere bilen. Med denne funktion drejer bilen naturligvis ikke selv, men den gør det lettere at styre i den rigtige retning end i den forkerte.
Korrosionsbeskyttelse
En omfattende korrosionsbeskyttelse af alle relevante områder af bilen hører i dag til standarden hos Volkswagen. Ud over galvanisering beskyttes karrosseriets hulrum med skylning med varm voks, og karrosseriets sømme og bilens undervogn forsegles ligeledes. Hjulkasseindsatser i kunststof, førsteklasses grunding og moderne lak beskytter mod stenslag.Korrosionsbeskyttelsen skaber en konstant strukturel stivhed i hele bilens levetid, og den længere levetid skåner ressourcerne.
Kurvelys
Det dynamiske kurvelys er et bixenondrejesystem, der drejer i henhold til rattets drejning, som Volkswagen tilbyder i kombination med det statiske drejelys. Derved oplyses svingene bedre. Systemet skaber med en markant optimeret belysning med op til 90 % øget sikkerhed og en reduceret risiko for ulykker i sving. Svingets forløb samt personer, dyr eller forhindringer bag svinget bliver synlige for føreren væsentligt tidligere. I kritiske situationer vinder føreren således værdifuld reaktionstid.Fra en hastighed på 10 km/h følger det dynamiske kurvelys svingenes forløb med en drejevinkel på 15°. Forlygterne lyser så at sige ind i svinget. Derved drejer xenonmodulet inderst i svinget med op til 15° i den inderste side af svinget, og modulet yderst i svinget drejer med op til 7,5° i den yderste side af svinget. Med disse vinkelbegrænsninger undgås det effektivt at blænde modkørende trafikanter.
Kvasimonovalent drift
Kvasimonovalente koncepter arbejder i primær transmission med naturgas, og de har desuden en benzintank som reserve med en volumen på maksimalt 15 l. Kun ved udetemperaturer under minus ti grader og umiddelbart efter en CNG-tankning er det nødvendigt at starte med benzin. Skiftet til gasdrift sker efter kort tid, så snart betingelserne for fejlfri naturgasdrift er opfyldt.Køassistent
Køassistenten gør brug af velkendte funktioner som eksempelvis den automatiske afstandsregulering ACC og vognbaneassistenten ”Lane Assist” til at muliggøre en komfortabel kolonnekørsel, når der er kø. Ved tæt trafik med en hastighed på 0 – 60 km/t reagerer systemet på andre biler og overtager styringen, speederen og bremserne inden for systemets grænser og under førerens konstante kontrol. Ved køkørsel standser bilen endda og kører videre igen inden for en bestemt tidsperiode. Til forskel fra en ren afstandsregulering (ACC) anvender køassistenten et kamera bag forruden, der registrerer vognbanelinjerne. Derved holdes bilen i sin vognbane. Køassistenten aflaster dig ved køkørsel og kan derved hjælpe med til at undgå de typiske ulykker, der sker i forbindelse med køkørsel.Kørecomputer
Kørecomputeren informerer kontinuerligt føreren om en visning i instrumentpanelet om det aktuelle eller det gennemsnitlige brændstofforbrug. På baggrund af disse informationer beregner kørecomputeren også den resterende rækkevidde med den aktuelle tankpåfyldning. Med disse angivelser modtager føreren vigtig vejledning i relation til en effektiv og brændstofbesparende kørestil. Ekstra angivelser om den gennemsnitlige hastighed eller den samlede køretid kan ligeledes kaldes frem.Kørecomputer (MFA)
Kørecomputeren direkte i førerens synsfelt er en kompakt informationsenhed, der giver komfort og sikkerhed. Vigtige informationer om bilen registreres med et enkelt blik, så føreren kan dedikere sin opmærksomhed til trafikken.Køredynamikpakke med adaptiv krængningsstabilisering
Køredynamikpakken med adaptiv krængningsstabilisering er en ekstra funktion til luftaffjedringen. Den reducerer karrosseriets hældning ved hjælp af en sportslig afstemning af undervognen under hurtige hastigheder i sving og øger dermed køreglæden. Luftaffjedringen regulerer i den forbindelse hver enkelt støddæmper separat og forbedrer således vejgrebet og sørger for øget adræthed og mere sikkerhed.Kørelys
Ekstra lys reducerer risikoen for en ulykke ved dagslys.Kørelys:
Nærlys, der er tændt om dagenDagskørelys:
Separat integreret lampe i forlygteFunktionerne aktiveres automatisk, når motoren startes.
Køreprofilvalg
Køreprofilvalget giver mulighed for inden for visse rammer at foretage individuelle indstillinger, der har direkte indflydelse på bilen. På den måde tilpasses styretøjet, motorens datalinje og gearkassestyringen afhængigt af den valgte profil for en personlig kørestil.Der kan vælges mellem fem forskellige funktioner: Eco (økonomisk), Sport (sportslig), Normal, Comfort og Individual (individuelt kombineret).
Ladeluftkøling
Ladeluftkølingen reducerer motorens termiske belastning. I forbindelse med udstødningsturboladeren stiger temperaturen i laderen på grund af kompressionen af frisk luft. Da den opvarmede luft fylder mere end kold luft, fyldes cylinderen som følge deraf med mindre luft end den mængde, der svarer til ladetrykket, og i forbindelse med benzinmotorer øges tendensen til bankelyde. Derfor køles den komprimerede luft ved hjælp af motorens kølevæske eller udeluften. Derudover reducerer ladeluftkølingen NOx-emissionerne og brændstofforbruget.Lambdasonde
Lambda betegner forholdet mellem luft og brændstof i forbrændingsmotoren (støkiometrisk forhold). Det kemisk optimale forhold er lambda=1, når der går 14,7 kg luft til 1 kg brændstof (til benzin).Lambdasonden er som sensor i stand til at måle dette forhold. Den er ansvarlig for den korrekte drift af en katalysator.
Sonden sidder i udstødningssystemet foran katalysatoren og måler udstødningssammensætningen via iltrestmængden. På basis af denne værdi regulerer motorstyringen sammensætningen af blandingen til indsprøjtningssystemet.
Leaving home-funktion
Nærlyset, områdelyset i sidespejlhusene, baglygterne og nummerpladelyset tændes, når føreren låser dørene op med fjernbetjeningen (leaving home). Nå det er mørkt, kan bilens udvendige lys dermed blive anvendt til at oplyse vejen hen til bilen.LED-teknik
LED (Light Emitting Diode) er en lysudledende halvleder. Fordelene ved LED-teknologien frem for almindelige pærer ligger i dens lave energiforbrug, kortere reaktionstid, mindre pladsbehov samt en længere levetid.Hos Volkswagen anvendes lysdioder blandt andet i baglygterne, som dagskørelys samt som blinklys i sidespejlhusene. Den store driftsikkerhed og levetiden for lysdioder øger sikkerheden på grund af en lavere risiko for, at lyset svigter i baglygter og stoplys.
Luftaffjedring (CDC)
Luftaffjedringen, forkortet CDC (Continous Damping Control), tilbyder en særdeles høj kørekomfort. I stedet for almindelige stålfjedre indeholder den gummimanchetter fyldt med trykluft. Systemet kan tilpasse karrosseriets højde ved at regulere luftmængden i affjedringssystemet. Volkswagen tilbyder en luftaffjedring med kontinuerlig tilpasning af støddæmpere. På grund af den automatiske niveauregulering holdes karrosseriet på et konstant niveau uafhængigt af læsseniveauet. Nikkebevægelser ved opbremsning eller acceleration udlignes. Luftaffjedrings- og støddæmpersystemet forbedrer køre- og affjedringskomforten markant.Luftsensor
Luftsensoren er hos Volkswagen en del af det automatiske airconditionanlæg "Climatronic". Dens opgave er at konstatere skadelige stoffer i luften udefra, der forekommer i form af oxyderbare eller reducerbare gasser. Oxyderbare gasser er fx kulilte (CO), kulbrinte (dampe fra benzol eller benzin) eller andre ufuldstændigt forbrændte dele af brændstoffer. Reducerbare gasser er kvælstofilte (NOx).Ved dårlig luft fx ved køkørsel eller ved kørsel gennem en tunnel aktiveres recirkulationsfunktionen i "Climatronic" og således undgås det, at belastet luft forringer luften i kabinen.
Lændestøtte
Lændestøtten sørger for, at den optimale siddeposition bibeholdes. Først og fremmest på lange køreture kan muskulaturen falde sammen på grund af træthed. Dette modvirker lændestøtten, idet den får rygsøjlen til at slappe af og på den måde forebygger problemer som følge af forkert holdning, kramper eller allerede eksisterende rygproblemer.Massagefunktion (sæder)
Luksuriøs komfort og afslapning tilbydes af sæder af klimaregulering og massagefunktion.Klimaregulering:
Opvarmningen og/eller nedkølingen med ventilation af sædehynder og ryglæn skaber en høj grad af velbehag og forhindrer en anspændt holdning. Vintertøj i bilen, der begrænser bevægelsesfriheden, kan undværes takket være sædevarmen. Derved sidder sikkerhedsselerne bedre og kan således yde en bedre beskyttelse. Dermed sikres en bedre effekt af sikkerhedssystemet.Massagefunktion:
Massagefunktionen aflaster rygsøjlen og ryggens muskulatur og kan yde et positivt bidrag til, at føreren føler sig veltilpas.McPherson-fjederben
Med McPherson-fjederben forstås en bestemt form for separat hjulophæng på en bils foraksel. McPherson-fjederbenet overtager forbindelsen mellem hjullejehuset og karrosseriet. Fjederbenet har følgende funktioner: affjedring af bilen, begrænsning af ind- og udfjedringsvandring (træk- og trykanslag), svingningsdæmpning, holder til tårnleje til tilslutning til karrosseri og overførsel af styrebevægelse. Anvendelsen af lettere materialer og højstyrkematerialer reducerer den uaffjedrede vægt, hvilket er en fordel for køreegenskaberne og komforten. Fordelene ved dette system er for det første en pladsbesparende og vægtoptimeret konstruktion og for det andet de store fjederveje.McPherson-ophæng
Med dette hjulophæng foretages hjulføringen ved hjælp af en tværarm under hjulets midte (som oftest triangelarme), et fjederben og en sporestang. Tværarmenes forbindelse til hjælperammen oprettes via to gummimetallejer. Med placeringen af de to gummilejer mod hjulets midte og en tilsvarende placering af kendetegn opnås optimal adræthed, kørselssikkerhed og komfort uden gensidig påvirkning.I praksis gør denne akselkonstruktion sig bemærket ved høj kørekomfort og god kørselssikkerhed. Fordelene ved McPherson-ophænget er lav uaffjedret vægt, en stor støttebasis, få kræfter og mindre pladsbehov. Konstruktionen, der er opkaldt efter dens opfinder, er blevet videreudviklet over årtier og er i dag standardkonstruktion i mange biler op til mellemklassen.
Memoryfunktion
Sæder med memoryfunktion giver mulighed for at gemme individuelle sædeindstillinger til forskellige personer og fremkalde dem igen ved at trykke på en knap. Indstillingerne til førersædet og sidespejlene kan gemmes i en bilnøgle.Midterdifferentiale
For at udligne de forskellige hastigheder, som opstår på grund af forskellige kurveradier, eller de forskellige hastigheder mellem for- og bagakslen ved kørsel i terræn, fås der til firehjulstræk (4MOTION, 4XMOTION) en fordelergearkasse med differentialefunktion. Den forhindrer forspændinger i drivlinjen og fordeler trækkræfterne. Dermed får de hjul, der har bedst vejgreb, overført mere kraft.Midterdifferentialet med lamelkobling opfylder denne funktion i 4XMOTION-firehjulstræk.
Ved forskellige krav anvendes forskellige konstruktioner i forbindelse med 4MOTION:
- Firehjulskobling eller
- Torsendifferentiale
Mobilitetsdæk
Mobilitetsdæk (AirStop®-dæk) har et polymerindlæg på indersiden af slidbanen, som modvirker indtrægen af fremmedlegemer med en diameter under 5 millimeter. Hvis der opstår en beskadigelse på slidbanen, omsluttes hullet øjeblikkeligt af den viskose tætningsmasse, når fremmedlegemet er fjernet, og et dæktrykstab undgås. Derved minimeres en statistiske risiko for en punktering. Derudover reduceres bilens egenvægt, når reservehjulet bortfalder, og bagagerumsvolumenen stiger.Motorstyring
Motorstyringens primære opgave er koordineringen af alle parametre med henblik på at sikre en så økonomisk motordrift som muligt med få emissioner.Reguleringen af motorstyringen foretages under hensyntagen til omdrejningstal, motortemperatur, brændstoftyper (registreres af en bankesensor) og speederposition. I styreenheden behandles alle indgående informationer og på den baggrund findes styresignalerne til de enkelte komponentgrupper. For at kunne behandle de mange forskellige data er 16- eller 32-bit-processorer nødvendige.
Afhængig af motorens type styres fx tændingstidspunkt, indsprøjtningsmængde, indsprøjtningsvarighed, udstødningstilbageføring, gasspjældsregulering, position for variabel indsugningsmanifold, variabel turbinegeometri (ved udstødningsturbolader) og knastakselforstilling. Ved afvigelser fra den normale drift gemmes tilsvarende informationer i fejllageret, så disse kan behandles ved næste service.
Multikollisionsbremse
Knap en fjerdedel af alle ulykker med personskader er multikollisioner. Multikollisionsbremsen fra Volkswagen kan hjælpe med at undgå følgekollisioner eller med at reducere følgerne af dem.Efter en kollision og inden for rammerne af de systemmæssige grænser indleder multikollisionsbremsen automatisk en nedbremsning, inden føreren kan nå at reagere. Derved kan ulykkens følger reduceres, og følgekollisioner kan optimalt set undgås.
Føreren kan til enhver tid overtage kontrollen over bilen igen.
Multimediestikdåse AUX-IN
Ved hjælp af multimediestikdåsen AUX-IN kan du tilslutte en audiokilde til radioen og radio-navigations-systemet. Betjeningen foretages via det det tilsluttede apparat, mens lydstyrken reguleres via radioen eller radio-navigations-systemet.AUX-IN kan kun bestilles i forbindelse med bestemte radioer og radio-navigations-systemer.
Multimediastikdåse MEDIA-IN
Multimediestikdåsen MEDIA-IN er et interface til mp3-afspillere med USB-certificering, Apple iPods fra 4. generation og eksterne lagringsmedier. Interfacet giver mulighed for at afspille audiofiler direkte fra bærbare lagringsmedier via de fast integrerede infotainmentsystemer. Betjeningen foretages via radioen eller navigationssystemet. Der vises mapper, playlister og numre, og disse kan vælges ved hjælp af berøringsskærmen.MEDIA-IN kan kun bestilles i forbindelse med bestemte radioer og radio-navigations-systemer.
Multipoint Injection (MPI)
I forbindelse med manifoldindsprøjtning foretages blandingen i indsugningsmanifolden foran indsugningsventilen. Multipoint Injection (MPI) er betegnelsen for et indsprøjtningssystem med en indsprøjtningsventil pr. cylinder.Naturgas
Det tilgængelige brændstof med betegnelsen CNG (Compressed Natural Gas) er baseret på naturgas. Der tilbydes to kvaliteter i Tyskland:H-gas: High calorific gas = højere energiindhold
L-gas: Low calorific gas = lavere energiindhold
På grund af H-gassens højere brændværdi kan der opnås lige så lange rækkevidder som med den samme mængde L-gas. Frem til 2029 omstilles størstedelen af „L-gasområderne“, der primært ligger i Nord- og Vesttyskland, også til H-gas.
Forskel på naturgas (CNG) og autogas (LPG)
Naturgas består primært af metan, der er en naturgas og den kulbrinteforbindelse med mindst kulstof. Den er lettere end luft, siver opad og fordamper tilsvarende. I Tyskland må biler med naturgasdrift derfor i princippet køre i alle parkeringskældre i henhold til lovgivningen om parkeringskældre i den pågældende delstat.Energiindholdet i 1 kg naturgas (H-gas: 14 kWh/kg) svarer til ca. 1,5 l benzin eller 1,3 l diesel. Naturgas har næsten den dobbelte brændværdi i forhold til flydende gas (7 kWh/l).
Til forskel fra naturgas (CNG) er autogas (LPG) et biprodukt fra råolie- og naturgasproduktionen og er tungere end luft. Der er derfor risiko for, at gassen samler sig på jorden eller i fordybninger. Parkering af biler med flydende gas i parkeringskældre er af den årsag som regel ikke tilladt.
Naturgasbiler
Under betegnelsen TGI (og eco up!) tilbyder Volkswagen biler med naturgasdrift.Alle motorer er optimeret til drift med naturgas. Det sænker forbruget og har en positiv indflydelse på emissionsværdierne. Naturgastankene er integreret som pladsbesparende løsning under bilens bund og begrænser derfor kun fleksibiliteten og kabine-/bagagerumspladsen en smule.
Navigationssystem
Et navigationssystem betegner et elektronisk apparat, som er nyttigt til at nå et defineret mål. Det giver føreren den optimale guidning til den ønskede destination både akustisk via en meddelelse og optisk via et display. Systemet består af de væsentligste elementer: GPS-antenne, navigationscomputer og display. Ved hjælp af Global Positioning System (GPS) kan navigationssystemet fastlægge bilens lokation præcist inden for få meter.Den konstante opdatering af GPS-dataene og sammenligningen med hjulomdrejningssensorerne i antiblokeringssystemet gør det muligt for computeren at beregne den valgte rute. Som basisinformation fungerer det komplette vejnet som digitaliseret kort. Disse informationer er gemt på et medium (cd-rom, dvd eller harddisk).
Efter indtastning af en destination beregner den integrerede navigationscomputer den hurtigste eller korteste rute og sammenligner under kørslen det beregnede ruteforløb og bilens aktuelle position ved aktiv guidning. Hvis disse afviger fra hinanden – fx fordi føreren har besluttet sig for en anden rute på grund af kø eller ved en fejl – beregnes en tilpasset rute.
Med Traffic Message Channel (TMC) er en dynamisk guidning mulig, med hvilken navigationssystemet automatisk registrerer forhindringer i trafikken og tilbyder en alternativ rute.
Den nyeste generation af radionavigationssystemer imponerer med nem betjening og multifunktionalitet.
Nedkørselsassistent
Med nedkørselsassistenten sørger motorstyringen for sikker og kontrolleret nedkørsel ved kørsel i terræn ved hjælp af nedregulering af motorens omdrejningstal og om nødvendigt med bremseindgreb. Med nedkørselsassistenten kan ekstreme nedkørsler håndteres enkelt og sikkert. Uden førerens indgriben holdes bilens hastighed konstant lav, og føreren aflastes.NEFZ
Forkortelsen NEFZ (på engelsk: NEDC) står for „Neuer Europäischer Fahrzyklus“ og er betegnelsen for en prøvestandsmåling, der er blevet anvendt i hele Europa siden 1992 til registrering af bilers udstødningsemissioner og brændstofforbrug. NEFZ gælder for alle personbiler og lette varebiler.Testmetoden NEFZ blev i september 2017 erstattet af WLTP-metoden.
NEFZ-kørselscyklus
I en kørselscyklus kører en bil under fastlagte betingelser for at fastlægge dens brændstofforbrug og CO2-emissioner. De målte udstødningsværdier udgør en del af producentens angivelser til godkendelse og salg af biler. Betingelser som fx starttemperatur, hastighed, nyttelast og udstødningsmålingens begyndelse er foreskrevet for en kørselscyklus.Den normerede kørselscyklus NEFZ køres på en rulleprøvestand med koldstart og varer ca. 20 min. En kørselscyklus er sammensat af 13 min. simuleret bykørsel og 7 min. simuleret kørsel på større veje (maks. 120 km/t). Kontrolrummet skal have en temperatur på mellem 20 og 30 grader celsius ved testens start. Med til NEFZ hører en modstandsmåling, der måler rulle- og luftmodstanden samt friktionstab. Disse værdier inddrages i beregningen af slutresultaterne.
I forbindelse med testen opfanges og analyseres bilens emissioner. Ud fra den målte kuldioxidudledning kan brændstofforbruget beregnes præcist. Til en acceleration fra 0 til 50 km/t er der 26 sekunder til rådighed i forbindelse med kørselscyklussen. Skiftepunkterne for hver enkelt bil er foreskrevet afhængigt af denne tid.
Niveauregulering
I forbindelse med niveaureguleringen holder luftaffjedringen bilen på et konstant niveau på to aksler uafhængigt af læsseniveauet. I den forbindelse registrerer fire højdesensorer hele tiden afstanden mellem aksler og karrosseri. Forskelle i forhold til den foreskrevne afstand skal straks udlignes.Til konventionel affjedring og luftaffjedring anvendes forskellige systemer til frembringelse af udligningen. Den automatiske niveauregulering bidrager til øget kørekomfort, idet den forhindrer, at bilens bageste del sænkes ved pålæsning. Derudover bliver kørsel med anhænger lettere.
NOx-katalysator
I forbindelse med NOx-katalysatorer lagres kvælstofilte kontinuerligt på en overflade, der overvejende består af en bariumforbindelse.Hvis katalysatoren har nået maksimal belastning, regenereres den. Derved fjernes den lagrede kvælstofilte fra strukturen og konverteres til komponenterne kvælstof (N2) og kuldioxid (CO2). Fjernelsen af NOx og konverteringen forløber separat. For at starte regenereringen indstilles luftmangel (λ < 1). Komponenterne kulilte (CO) og kulbrinte (HC), der findes i udstødningen, fungerer som reduktionsstoffer.
NOx-udstødningsefterbehandling
I forbindelse med NOx-udstødningsefterbehandling rengøres forbrændingsgasserne katalytisk eller kemisk, når de har forladt forbrændingskammeret. Afhængigt af udstødningsnormen, bilens egenvægt og motortype anvendes i den forbindelse en NOx-katalysator (NSK) (engelsk: NOx Storage Catalyst (NSC)) eller en SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction).På grund af de aktuelle NOx-grænseværdier for dieselmotorer fra udstødningsnormen EU6 er en NOx-reducerende udstødningsefterbehandling nødvendig i næsten alle biler.
Offroad-indstilling
Et ekstra reduktionsgear til gearkasser betegnes som offroad-indstilling. Det gør kørsel i vanskeligt terræn og på kraftige stigninger lettere. Denne funktion tilbyder sammen med firehjulstrækket 4MOTION i Touareg forudsætningen for at komme fremad i vanskeligt terræn.I Touareg kan reduktionsgearet på 2,66:1 til kørsel i vanskeligt terræn fx tilkobles elektronisk via kontakten til indstilling af undervognen. Det giver mulighed for maksimal trækkraft ved lav hastighed. På den måde opnår Touareg en stigningsevne på op til 100 % (45°).
Offroad-køreprogram
Offroad-køreprogrammet indeholder blandt andet en nedkørselsassistent, en igangsætningshjælpefunktion til vanskeligt terræn, en tilpasset speederkarakteristik samt et ABS-system, der er særligt beregnet til terrænkørsel. Derved bliver en høj grad af kontrol over bilen mulig i alt terræn ved at trykke på en knap.Offroad-Navigation
Offroad-navigationen gør det med vejpunktstur muligt at finde vej også uden for vejene (offroad) i områder uden digitalisering.Oktantal
Oktantallet angiver brændstoffets "bankefasthed". Det findes i henhold til oktan under bestemte kontrolbetingelser med præcist definerede kontrolmotorer. Almindelig benzin har med 91 oktan den laveste værdi, Superbenzin har 95 oktan, Super Plus ligger med 98 oktan øverst. Jo højere oktantallet er, desto højere er selvtændingstemperaturen for benzin, og desto mindre er tendensen til bankelyde ved forbrænding (selvtændingstemperatur for 91 oktan benzin 450-550 °C, 95 oktan benzin 480-700 °C).Omgivelsesvisningen "Area View"
"Area View" sender live billeder i cockpittet fra området omkring bilen. Føreren kan således få et fremragende billede af de umiddelbare omgivelser. Systemet tilbyder mange forskellige perspektiver og visninger for at kunne støtte føreren optimalt i alle trafiksituationer.Fire kameraer sørger for et sikkert udsyn hele vejen rundt. Med 180° vidvinkelobjektiver i det forreste og bageste område udvides førerens synsfelt endda med 90° mod venstre og højre fra det forreste eller bageste punkt i bilen. På den måde kan han til en vis grad se „rundt om hjørnet“. Systemet hjælper ved vanskelige manøvrer som tilkobling og manøvrering med en anhænger eller i terræn. Eller med at glide ind i trafikken i uoverskuelige situationer.
Kameraernes billeder behandles digitalt og vises i real time i radioens eller radionavigationssystemets display.
Områdeovervågningssystemet "Front Assist"
Områdeovervågningssystemet Front Assist registrerer kritiske afstandssituationer ved hjælp af en sensor (radar/laser) og hjælper med at nedsætte bremselængden. I farlige situationer advarer systemet føreren visuelt og akustisk samt med et bremseryk. Front Assist arbejder uafhængigt af den automatiske afstandsregulering ACC.Front Assist reagerer i to trin på kritiske afstandsforhold: I det første trin advarer assistentsystemet føreren mod biler, der pludselig bremser kraftigt op, eller langsomkørende biler foran i form af akustiske og optiske signaler. Samtidig med det bliver bilen forberedt til en nødopbremsning. Bremsebelægningerne placeres på bremseskiverne, uden at bilen bremses ned. Den hydrauliske bremseassistents respons bliver indstillet til øget følsomhed.
Hvis føreren ikke reagerer på advarslen, bliver han gjort opmærksom på en truende kollision i andet trin ved hjælp af et kort bremseryk, og bremseassistentens respons bliver øget yderligere. Hvis føreren så træder på bremsepedalen, er den maksimale bremseeffekt til rådighed med det samme. Hvis opbremsningen ikke er kraftig nok, øger "Front Assist" bremsetrykket til det nødvendige tryk, så bilen kan standse helt foran forhindringen.
Afhængigt af bilen tilbyder "Front Assist" to yderligere funktioner: I dette tilfælde indleder "Front Assist" en automatisk delvis opbremsning efter advarslen om kollision for at bremse bilen og genoprette førerens opmærksomhed. I situationer, hvor en kollision er uundgåelig, får føreren også hjælp i form af en automatisk fuld opbremsning. I den forbindelse bremser "Front Assist" bilen maksimalt for at reducere kollisionshastigheden og begrænse kollisionen så meget som muligt.
Afhængigt af bilen understøtter "Front Assist" også ved lavere hastigheder. Hvis føreren overser en forhindring, bremser ”Front Assist” med citynødbremsefunktion automatisk bilen og sørger for, at kollisionshastigheden reduceres. I ideelle tilfælde kan man med denne teknologi helt undgå at køre op bag i et forankørende køretøj.
Onlinetjenester
Onlinetjenesterne på Car-Net giver dig nye servicer, praktiske tjenester og gode apps.Oxyderingskatalysator
Dieselmotorer arbejder med luftoverskud, derfor kan deres udstødning ikke efterbehandles med 3-vejs-katalysatoren. Anvendelsen af en lambdaregulering er her teknisk udelukket.Oxyderingskatalysatoren omdanner ved oxydering og reduktion forbrændingsskadestofferne kulbrinte (HC) og kulilte (CO) til de ugiftige stoffer kulstofdioxid (CO2) og vand (H2O).
Panoramaskyde-/-vippetag
Panoramaskyde-/-vippetaget er en videreudvikling af panoramaskydetaget (PSD). Tagåbningssystemet består af mindst to glaselementer.Den forreste glasdel har en elektrisk vippe- og skydefunktion. Den kan vippes og åbnes delvis eller komplet. Når det forskydes, kan det forreste glaselement køres hen over det bageste. Det bageste glaselement er fastmonteret og har ikke nogen åbningsfunktion.
Panoramaskyde-/-vippetaget har et elektrisk rullegardin, der dækker hele taget.
Parkeringsassistenten Park Assist
Parkeringsassistenten Park Assist styrer automatisk bilen ind i både parallelle og tværliggende parkeringsbåse og kan desuden køre ud fra parallelle parkeringsbåse. Systemet hjælper føreren ved automatisk at udføre de optimale ratbevægelser til forlæns eller baglæns parkering efter ideallinjen (tværgående parkeringsbåse, afhængig af bilen). Park Assist overtager automatisk opmålingen af parkeringsbåsen, anvisningen af startpositionen og ratbevægelserne – føreren skal kun give gas og bremse. Men føreren har fortsat altid kontrol over bilen.Føreren aktiverer parkeringsassistenten med den separate kontakt "Park Assist" i midterkonsollen og kører så langs vejkanten med maksimalt 40 km/h og en afstand på 0,5 til 1,5 m. "Park Assist" scanner under forbikørslen både den højre og den venstre side for ledige parkeringsbåse, fx på ensrettede gader. Ved at tænde blinklyset bestemmer føreren, i hvilken side af vejen han ønsker at parkere. Hvis assistenten registrerer en parkeringsbås, der er mindst 0,8 m længere end bilen (afhængig af bilen), vises meddelelsen „Parkeringsbås registreret“ i kørecomputeren. Derefter dirigeres føreren i den rigtige udgangsposition og opfordres til at sætte bilen i bakgear. Når bilen sættes i bakgear, overtages styretøjet af parkeringsassistenten, og den automatiske styrebetjening aktiveres. Den pågældende meddelelse i kørecomputeren lyder „Styreindgreb aktivt! Vær opmærksom på området!“. Ved forsigtigt at træde på speederen styrer bilen ind i parkeringsbåsen. Når bakkørslen afsluttes, signaleres dette med den akustiske parkeringshjælp og optiske meddelelser i kørecomputeren. Føreren opfordres med yderligere billeder i displayet til at køre fremad og evt. bakke igen. Antallet af parkeringsmanøvrer afhænger af parkeringsbåsens længde og bredde og det eksisterende manøvreringsareal. Jo kortere eller smallere parkeringsbåsen er, og jo mindre manøvreringsarealet er, desto flere parkeringsmanøvrer er nødvendige. Systemet registrerer parkeringsbåse af enhver type (fx i sving, på kantsten eller mellem træer).
"Park Assist" kan altid overrules af føreren.
Parkeringsbremse, elektronisk
Den elektroniske parkeringsbremse erstatter den konventionelle håndbremse med en kontakt i instrumentpanelet. Den konventionelle håndbremse bortfalder. Derved opstår der mere opbevaringsplads mellem forsæderne. Den elektroniske parkeringsbremse arbejder på de bageste skivebremser via to elmotorer med gearkasse. De mekaniske komponenter er placeret således, at de også ved tab af batterispænding holder den parkerede bil sikkert fast. Kontrollamperne i kombiinstrumentet samt i kontakten viser, om parkeringsbremsen er aktiveret. Ligeledes indikerer en arbejdsstøj, at bremsen lukkes.Den elektroniske parkeringsbremse tilbyder ud over en nem betjening via en knap også ekstra komfort- og sikkerhedsfunktioner som den dynamiske igangsætningsassistent og Auto Hold-funktionen.
Parkeringshjælp
Systemet hjælper føreren ved parkering og manøvrering. Akustiske signaler informerer om afstanden til forhindringer foran (afhængigt af udstyret), ved siderne (afhængigt af udstyret) og bag bilen.Afhængigt af afstanden til forhindringen øges frekvensen af signalerne. Hvis afstanden til forhindringen er under 30 cm, lyder der et konstant signal.
Afhængigt af den pågældende radio eller det pågældende radio-navigations-system er der også en optisk visning i displayet af afstanden til forhindringerne (OPS – optisk parkeringssystem). I uoverskuelige situationer aflaster systemet føreren, og ubehagelige, mindre skader kan undgås inden for systemets grænser. Visningen i displayet understøtter desuden føreren. Den viser forhindringernes præcise position.
Manøvreringsbremsefunktionen som en del af parkeringshjælpen kan forhindre truende kollisioner eller reducere kollisions omfang ved at udløse en nødopbremsning på det senest mulige tidspunkt. Opbremsningen foretages ned til stilstand. Funktionen er aktiv ved bakkørsel med 1,5 km/h til 10 km/h og ved fremadgående kørsel med 2,5 km/h til 10 km/h (afhængig af udstyret). Funktionen kan både deaktiveres midlertidigt ved parkering og vedvarende via radioen eller radio-navigations-systemet.
Parkeringsvarme og -ventilation
Parkeringsvarmen forvarmer kabinen, og om vinteren fjerner den is fra ruderne. På varme dage fungerer parkeringsvarmen som parkeringsventilation, der fører frisk luft ind i kabinen udefra, når bilen er parkeret.Opvarmningsfasens starttid og varighed kan nemt indstilles i kombiinstrumentet ved hjælp af ratbetjeningsarmen. Ud over aktiveringen via timerfunktionen kan parkeringsvarmen også tændes via airconditionanlæggets knap til hurtigvarme eller fjernbetjeningen (rækkevidde op til 600 meter).
Indstillingerne i kombiinstrumentet afgør, om bilens kabine opvarmes eller udluftes ved varme udetemperaturer. Parkeringsvarmen sørger således for et behageligt klima i bilen, allerede inden køreturen påbegyndes, uanset årstiden.
Passagerkabine
Passagerkabinen er det rum, hvor bilens passagerer befinder sig. Den udgør en "stiv" sikkerhedsramme. I modsætning til deformationszonerne på karrosseriet er den vanskelig at deformere og kan således bevare passagerernes overlevelsesplads i tilfælde af ulykker. Passagerkabinens egenskaber optimeres blandt andet ved hjælp af crashtests.Passiv sikkerhed
Passiv sikkerhed er alle konstruktive tiltag, der har til formål at beskytte passagererne i bilen mod kvæstelser og/eller reducere risikoen for kvæstelser. Begrebet refererer særligt til kollisioner og tager ud over egenbeskyttelse også højde for beskyttelsen af andre trafikanter (partnerbeskyttelse).Til de vigtigste dele af den passive sikkerhed i biler i dag hører ud over selesystemet også airbags, den ekstremt solide passagerkabine samt deformationszoner forrest og bagest. De bidrager til en yderst beskyttende udligning af kollisionsenergien. Sammen med elementerne i den aktive sikkerhed tilbyder alle Volkswagens modeller en fremragende beskyttelse hele vejen rundt.
Proaktivt system til beskyttelse af personerne i bilen
Det proaktive system til beskyttelse af personerne i bilen registrerer ved hjælp af sensorerne til ESC og områdeovervågningssystemet Front Assist* kritiske situationer med øget fare for en ulykke.Hvis systemet registrerer en sådan situation, forberedes bilens passagerer og selve bilen på en mulig ulykke ved at stramme de forreste sikkerhedsseler, så fører og forsædepassager holdes bedre fast, og ved at lukke åbne ruder og et eventuelt åbent skydetag på nær en lille spalte.
Hvis den foreskrevne tilstand opnås igen, og bilen stabiliseres, løsnes de forreste sikkerhedsseler en smule. Sideruderne og skydetaget kan bringes tilbage i deres udgangsposition.
Progressiv styring
Den progressive styring aflaster føreren under styringen. Sammenlignet med et konventionelt styretøj skal der anvendes væsentligt færre ratomdrejninger indtil yderpositionen. Det progressive udvekslingsforhold reducerer fx styrearbejdet under parkering. Progressiv styring tilbyder desuden en optimeret, mere direkte og kontrolleret måde at styre på, som giver komfort i hverdagen, og som øger køredynamikken på veje med mange sving.Radio Data System (RDS)
RDS står for Radio Data System og er en service fra radiostationerne. Ud over det program, der kan høres, udsendes informationer i form af krypterede digitale signaler, der kan afkodes af RDS-kompatible radioer. Således er overførslen af ekstra tjenester som stationsnavn (PSN), radiotekst (RT) eller karakterisering af trafikprogrammer (TP) og/eller trafikproblemer (fx køer, ulykker, afspærringer via TMC) mulig. Overførslen af alternative frekvenser (AF) i RDS giver mulighed for afstemning af den frekvens med den bedste modtagelse for det sendeprogram, der aktuelt lyttes til. Radioen skifter i den forbindelse automatisk til en bedre sendefrekvens for samme station, hvis signalet bliver svagere.Traffic Announcement (TA) udsender trafikmeldinger i den forudindstillede lydstyrke, også hvis der på det givne tidspunkt lyttes til andre kilder (cd, sd eller andre medier), eller radioen afbrydes. Derudover skiftes der automatisk fra en ikke-trafikradiostation til den pågældende trafikradiostation (EON, Enhanced Other Network) inden for en stationskæde.
Ansvaret for rigtigheden af RDS-informationerne ligger i den forbindelse hos radiostationernes ejere. I Europa anvendes RDS allerede over alt. Men også i andre verdensregioner (fx Nordamerika, Kina) spiller RDS netop i forbindelse med stationsnavn (PSN) og trafikinformationer (TMC) en stadig større rolle.
Radio-navigations-system
Radionavigationssystemet kombinerer navigation med multimedieunderholdning.Rampevinkel
Rampevinklen er den vinkel, indtil hvilken bilen kan køre med langsom hastighed over en rampe, uden at undervognen rammer rampens kant.Rear Seat Entertainment (RSE)
Rear Seat Entertainment fra Volkswagen Exclusive tilbyder bagsædepassagererne multimedieunderholdning på højt niveau. Hovedkomponenterne er en TFT-fladskærm i loftbeklædningen eller to billedskærme i forsædernes hovedstøtter, en dvd-afspiller og en ekstra betjeningsenhed på midterkonsollen bagi. På denne sidder også tilslutninger til hovedtelefoner, der kan anvendes for at undgå at forstyrre medpassagerer, samt en ekstra video- og audioindgang. Her kan fx en ekstern kilde, fx en spillekonsol, tilsluttes.Gengivelsen af lyden fra dvd-afspilleren foretages enten via hovedtelefoner eller via radioens højttalere. For at føreren og de medrejsende alligevel kan høre radio, når dvd-afspilleren anvendes, er det også muligt at afspille Rear Seat Entertainment og radio separat.
Recycling
Recycling betyder tilbageførsel af råstoffer til materialekredsløbet, dvs. deres genanvendelse i nye produkter.I forbindelse med biler lå fokusset ved genbrug først og fremmest på metaldelen. Udviklingen går dog i stigende grad i retning af at genanvende så store andele af hele bilen som muligt I dag tages der allerede i konstruktionsfasen højde for en bils genanvendelsesevne.
Inden ethvert genbrug af affald har Volkswagen fokus på at undgå affald. Derfor leveres de fleste komponenter, materialer og råstoffer fra leverandører i genbrugsemballage. 95 procent af alt produktionsaffald genanvendes. Derudover markeres stoffer og materialer i bilen med henblik på at lette entydig placering under genbrugsprocessen
RDE
Som supplement til WLTP måles der i Europa i henhold til RDE-kontrolforløbet. RDE står for Real Driving Emissions (reelle udstødningsemissioner). I modsætning til NEFZ (NEDC) og WLTP foretages emissionsmålingerne ikke på prøvestanden men i reel trafik. De skadestofemissioner, der registreres under kørsel i trafikken, kalder man realemissioner.RDE-kørselscyklus
Ved RDE-målingen køres en blanding af strækninger med tilfældig acceleration og opbremsning, der varer mellem 90 og 120 minutter. Bilen er udstyret med en PEMS-måleboks (Portable Emission Measurement System – mobilt emissionsmålesystem). Dette apparat måler skadestofudledningen (kvælstofilte og kulilte) sammen med de tilhørende motor-, bil- og omgivelsesparametre på en foruddefineret strækning. Ved hjælp af forbindelsen til GPS-dataene kan der konstateres en præcis sammenhæng mellem kørselssituationen og udstødningsresultatet.Reduktionsgear
Et ekstra reduktionsgear til gearkasser betegnes som offroad-indstilling. Det gør kørsel i vanskeligt terræn og på kraftige stigninger lettere. Denne funktion tilbyder sammen med firehjulstrækket 4MOTION i Touareg forudsætningen for at komme fremad i vanskeligt terræn.I Touareg kan reduktionsgearet på 2,66:1 til kørsel i vanskeligt terræn tilkobles elektronisk via kontakten til indstilling af undervognen. Det giver mulighed for maksimal trækkraft ved lav hastighed. På den måde opnår Touareg en stigningsevne på op til 100 % (45°).
Regulering af motorbremsemoment (MSR)
Reguleringen af motorbremsemomentet, forkortet MSR, forhindrer blokering af drivhjulene ved hjælp af motorens bremsevirkning på glat vej. Dette sker, hvis føreren hurtigt slipper speederen eller hurtigt skifter til et lavere gear. Som følge af motorens bremsevirkning kan de trækkende hjul have tendens til at rutsje. De mister kortvarigt vejgrebet, og kørselssituationen bliver ustabil. MSR bevarer i disse situationer kørselsstabiliteten og forbedrer således sikkerheden.Styreenheden til MSR modtager de nødvendige informationer fra hjulomdrejningssensorerne og fra motor- eller gearkassestyreenheden via databussen. Hvis styreenheden registrerer hjulspind på drivhjulene, sender MSR et signal til motorstyreenheden via databussen. Motorens omdrejningstal øges let, indtil de trækkende hjul igen drejer i henhold til bilens hastighed. Derved forbliver bilen styrbar, og kørselsstabiliteten bibeholdes. Reguleringen af motorbremsemomentet arbejder over det samlede hastighedsområde.
Regnsensor
Regnsensoren fra Volkswagen regulerer automatisk viskernes hastighed afhængigt af regnvejrets intensitet. Sensoren i bakspejlets fod består af flere infrarøde lysdioder og en centralt placeret fotodiode. Det lys, der udsendes fra lysdioderne, reflekteres af forruden hen på fotosensoren. Jo flere vanddråber, der er på forruden, jo mindre lys modtager sensoren. Disse informationer sendes videre til en elektronikstyring, som tilpasser viskernes viskefrekvens tilsvarende. Derudover kan sensorens følsomhed tilpasses individuelt via en kontakt.
Regnsensoren er udformet således, at hverken små skader, snavs eller forrudens aldring kan nedsætte dens funktion. Føreren kan koncentrere sig fuldstændigt om trafikken uden, at han skal efterregulere viskefrekvensen. Dette er i særlig grad en stor fordel ved pludseligt nedsat udsyn som fx ved overhaling af lastbiler på en våd kørebane.Rekuperation
Rekuperationen (genindvinding af bremseenergien) hjælper med at udnytte den energi, der alligevel bruges til kørslen, bedst muligt.Den energi, der frigives ved opbremsning og i påløb, omdannes til elektrisk energi af generatoren ved hjælp af rekuperation. Strømmen gemmes i batteriet og er til rådighed i forbindelse med efterfølgende accelerationer. Det kan forsyne batteriets elektriske forbrugere og aflaste motoren, fordi generatoren ikke skal arbejde.
Takket være denne generatorstyring og batteriet, der på den måde altid er opladet optimalt, kan generatorens spænding – fx under acceleration eller når den ønskede hastighed holdes konstant – sænkes. Det kan endda forekomme, at generatoren afbrydes helt. Og det aflaster motoren og sænker dermed forbruget.
Til systemet hører foruden en egnet generator og et batteri også en intelligent batteristyring, som omfatter ekstra funktioner til overvågning af batteriets ladetilstand.
Reparationsvenlighed
Reparationsvenligheden er et vigtigt kriterium i konstruktionsstadiet hos Volkswagen. Det afgørende i den forbindelse er, hvilke dele der beskadiges ved hvilken ulykkestype, og med hvilket materialeforbrug disse beskadigelser kan repareres.En høj grad af reparationsvenlighed har en positiv indflydelse på driftsomkostningerne i to henseender. For det første fordi priserne på delene og arbejdslønnen i afgørende grad påvirkes deraf ved reparationer. For det andet afhænger kategoriseringen hos forsikringsselskabet af den pågældende models reparationsvenlighed.
Ruder, varmedæmpende
De varmedæmpende og infrarødt-reflekterende ruder skaber et mere behageligt klima i kabinen. De reducerer opvarmningen af kabinen ved høje udetemperaturer og understøtter passagerernes velbefindende. Derudover reduceres brændstofforbruget i forbindelse med tilslutning af et airconditionanlæg, da der skal bruges mindre energi til nedkøling til den ønskede temperatur. På den måde sænkes omkostningerne.SCR-katalysator
SCR-katalysatoren (Selective Catalytic Reduction) omdanner udstødningskomponenterne kvælstofilte (NOx) selektivt til kvælstof (N2) og vand (H2O) uden at danne uønskede biprodukter. Omdannelsen sker ved hjælp af en syntetisk fremstillet, vandholdig carbamidopløsning, fx AdBlue® (ISO 22241-1/AUS 32), som opbevares i en ekstra tank. Afhængigt af bilmodellen skal kunden også selv påfylde drivmidlet AdBlue® mellem serviceintervallerne eller få det påfyldt på et autoriseret værksted. Doseringen følger udstødningsmassestrømmen; Motorstyringen i forbindelse med en NOx-sensor bag SCR-katalysatoren sørger for den præcise dosering.Selekraftbegrænser
Selekraftbegrænseren reducerer selens kraftpåvirkning på bilens passagerer fra en bestemt grænse. Sammen med selestrammere og airbags reducerer den risikoen for kvæstelser i overkropsområdet for forsædepassagererne.For at opnå dette deformeres en torsionsstang i seleoprulleren. Systemet frigiver nu selen ved et angivet kraftniveau. Den maksimale skulderselekraft reduceres således, at passagererne holdes blidere tilbage af sele og airbag. Men også uden ekstra airbag eller selestrammer (fx i bagest i bilen) reducerer denne kraftbegrænser passagerbelastningen.
Selestrammer
Sikkerhedsselen skal fastholde passagererne så tidligt som muligt under en ulykke og derfor ligge stramt. Særligt som følge af tykt tøj er dette ikke altid tilfældet. Denne effekt kalder man løs sele.Nutidens selestrammere indeholder en lille pyroteknisk opladning, der strammer selen ved udløsning. Derved undgås løs sele.
Selestrammere udløses elektrisk via airbaggens styreenhed og forspænder selen inden for brøkdele af et sekund. Da denne nu ligger tættere på kroppen, inddrages passagererne tidligere i bilens opbremsning, og belastningen af kroppen fordeler sig mere jævnt over hele tilbageholdelsesprocessen; Risikoen for kvæstelser falder.
Sensor for rotationsmoment
Navigationssystemets sensor for rotationsmoment registrerer bilens retningsændringer mod højre eller venstre side. Kombineret med informationerne fra hjulomdrejningssensorerne om den tilbagelagte strækning udregner navigationssystemet kørselsforløbet og svingenes radius. Disse data er vigtige for den såkaldte komponentnavigation. Komponentnavigationen øger positionsbestemmelsens nøjagtighed og tillader beregning af strækningen for det tilfælde, at GPS-signalerne ikke kan modtages, fx ved kørsel under en tunnel.Sidekollisionsbeskyttelse
På grund af det lille deformationsrum på bilens side og passagerernes umiddelbare nærhed til ulykkespartneren er forholdene ved en sidekollision vanskelige at sammenligne med forholdene ved en frontalkollision. I modsætning til det forreste eller det bageste område giver karrosseriet på dette sted næppe mulighed for at optage energien ved hjælp af materialernes udformning. For at passagerkabinen deformeres så målrettet som muligt i tilfælde af en kollision, skal dette område derfor udformes særligt stabilt, og de anvendte sikkerhedssystemer skal udvikles til at kunne bruges inden for få millisekunder.Hos Volkswagen anvendes forskellige beskyttelsesmekanismer på bilens flanke, der vedvarende reducerer risikoen for kvæstelser:
- Sidekollisionselementer øger dørenes stivhed og fordeler de energier, der opstår ved en sidekollision.
- En stor døroverdækning med søjlerne øger beskyttelsen mod deformation. De kræfter, der opstår ved en kollision, kan således bedre udledes i undervognen og tagstøtterne.
- Stabile A-, B- og C-stolper skaber en deformationsstabil passagerkabine.
- Stabile tværgående afstivninger i bilens bund til sikring af den nødvendige overlevelsesplads
- Optimalt afstemte sideairbags og hovedairbags udgør sikkerhedssystemet ved en sidekollision.
Sidevindskompensation
Sidevindskompensationen giver den elektromekaniske servostyring (EPS) fra Volkswagen mere komfort og sikkerhed. Denne komfortmæssige faktor understøtter føreren ved kørsel i konstant sidevind eller på veje, der hælder til den ene side. Hvis styreenheden til EPS registrerer, at føreren konstant styrer kontra, indstilles servostyringen automatisk til dette og kompenserer for dette. At føreren ikke længere aktivt skal styre kontra, aflaster føreren og er en væsentlig komfortmæssig gevinst.Sikkerhedsratstamme
Sikkerhedsratstammen indeholder elementer, der kan skubbes sammen som et teleskop i forbindelse med en kollision, og som således forhindrer, at styretøjet trænger ind i kabinen. Teleskopstænger og ekstra led sørger ved en kollision for, at ratbevægelsen frakobles i omfattende grad fra forpladens deformation. Således reduceres risikoen for kvæstelser hos føreren. Rattet og airbaggen bibeholder en defineret position foran føreren under en kollision, der ikke overskrider et bestemt omfang. En integreret forskydemekanisme med dæmpningsfunktion sænker belastningerne på bryst og hoved i det omfang, det er teknisk muligt.Sikkerhedssele
Det væsentlige system til beskyttelse af passagerer er trepunktsrulleselen.Den har til opgave at fastgøre passagererne til sædet ved en ulykke, så de sammen med passagerkabinen bremses så jævnt som muligt og ikke udsættes for voldsomme, ukontrollerede kræfter.
Den automatiske oprulningsfunktion giver mulighed for nem placering af selen og giver den højeste grad af komfort til forskellige kropsstørrelser og siddepositioner. Selestrammeren kompenserer for løstsiddende seler ved at stramme selen ved en kollision, så den ligger tæt an mod kroppen. Selekraftbegrænseren reducerer den maksimale selekraft og reducerer dermed risikoen for kvæstelser i overkropsområdet på passagererne. Særligt for forsædepassagerer understøttes dens effekt af samspillet med selestrammere og airbags.
Sikkerhedssystem
Sikkerhedssystemernes opgave er at minimere risikoen for kvæstelser for passagererne i kabinen. Sikkerhedssystemet til frontale kollisioner består af korrekt placerede sikkerhedsseler med selestrammere og selekraftbegrænsere, airbags til fører og forsædepassager og evt. en knæairbag, sikkerhedsratstammen og korrekt indstillede sæder og hovedstøtter.Skyde-/vippeglastag med solceller
Solcelleelementerne, der er integreret under glasset, producerer allerede ved begrænset sollys strøm og forsyner blæseren i bilen. Trods afbrudt tænding kan kabinen således forsynes med frisk luft, og temperaturniveauet i bilen sænkes med op til 50 procent. Bilens batteri belastes ikke. Denne køleydelse giver airconditionanlægget mulighed for hurtigere at sænke kabinetemperaturen til den ønskede temperatur ved mindre energiforbrug og mindre anvendelse af blæseren.Soundsystemet DYNAUDIO
Det avancerede Dynaudio Soundsystem består af førsteklasses højttalere med DSP-teknologi (Digital Signal Processor) og en digital flerkanalsforstærker. Højttalerne og deres monteringsposition er tilpasset præcis til bilens kabine. Resultatet er et bredt lydspektrum, som man hidtil kun har kendt fra high end-klassen.Denne lydoplevelse opnås blandt andet ved hjælp af eksklusive tekstilbeklædte diskanthøjttalere og sofistikerede bashøjttalere. De skaber en naturlig opløsning af de højeste og laveste frekvenser samt en homogen lydfordeling i hele kabinen. Og også membranerne er af en særlig kvalitet: Ved hjælp af MSP (Magnesium Silikat Polymer), der er særlig let, formstabil og næsten ræsonansfri. Et kraftigt træk garanteres med specielle dobbelte magneter, der giver mulighed for den højeste grad af dynamik og belastning.
Sportssæder
Volkswagens sportssæder øger sikkerheden og overbeviser med deres høje siddekomfort samt deres tiltalende udseende. De markante sidestykker giver en god støtte ved kørsel gennem sving og øger kontrollen over bilen i ekstreme kørselssituationer.Stabilisator
Stabilisatoren består af en som oftest U-formet rund stav med en diameter på 10 til 60 millimeter. Den midterste del af "U’et" er fastgjort på tværs af bilens opbygning, så den kan dreje i gummilejerne. De vinklede ender er forbundet med hjulophænget. Således virker de kræfter, der opstår i den ene side, udlignende på den side, der ligger overfor.Stabilisatorer forbedrer retningsstabiliteten og dermed en bils køreegenskaber. Samtidig mindsker de karrosseriets tendens til krængning og reducerer sidelæns vippebevægelser. Den forbedrede retningsstabilitet gør kørsel gennem sving mere sikker og komfortabel.
Start-stop-system
Start-stop-systemet standser automatisk motoren, når bilen holder stille. Motoren er kun startet, når det virkelig er nødvendigt. Føreren kommer til et lyskryds, hvor der er rødt lys, og venter, indtil bilen er standset helt. Efterfølgende skifter føreren (som sædvanlig) til frigear og fjerner foden fra koblingen. Dermed standses motoren med det samme. I kørecomputeren vises anvisningen „Start-stop". Så snart lyskurven skifter til gult igen, træder føreren koblingspedalen ned, og motoren starter. Anvisningen „Start-stop" slukker.Startspærre, elektronisk
Startspærren er en elektronisk tyverisikring. Den aktiveres, når tændingsnøglen er trukket ud, og forhindrer via motorstyreenheden, at bilen startes af uvedkommende. Systemet bruger en sende-/modtageenhed (transponder), der er integreret i tændingsnøglen. Den overfører en ny kode til bilens elektronik ved hver start. Kun hvis nøglen har en tilsvarende kode, ophæves spærringen. En ny krypteringsteknik sikrer systemet mod elektronisk kopierede nøgler.Anvisning:
En 100 % sikring mod tyveri kan intet systemet garanterer. I enkelte tilfælde kan det også lykkes kriminelle at bryde den elektroniske startspærre.Stemmebetjening
Med stemmebetjeningen kan talrige funktioner som telefon, radio eller navigationssystem betjenes komfortabelt ved hjælp af stemmebetjening. Eksempel i navigationsfunktionen: Aktiver stemmebetjeningen ved at trykke på en knap på rattet, sig adressen, og ruten beregnes automatisk.Hvis telefonen er tilsluttet til infotainmentsystemet, kan der søges efter det nævnte navn i telefonlisten ved hjælp af stemmebetjening, og det kan kaldes frem.
Stigningsevne
Med en bils stigningsevne forstås en bils evne til at køre opad en stigning. Stigningsevnen måles enten i grader eller i procent. En 45°-stigning svarer til 100 %. Den afhænger af motorydelsen, trækprincippet, gearkasseudvekslingen, vægten, vægtfordelingen, bilens tyngdepunkt og vejgrebet.Stikdåser
12-volts-stikdåser i midterkonsollen, ved bagsædet og i bagagerummet giver mulighed for at tilslutte bærbare apparater. En 230-volts-stikdåse er også tilgængelig til mange modeller.Styrtbøjlesystem
Det aktive styrtbøjlesystem giver ekstra beskyttelse af passagererne, hvis bilen ruller rundt.Styrtbøjlesystemet består af to separate kassetter, der er fastgjort bag bagsæderne via seks ledpunkter mellem den dobbelte bagagerumsbagvæg. Med den effektive profilkonstruktion og den gennemgående samling kan styrtbøjlen optage væsentligt højere kræfter end de allerede kendte systemer. Ligesom crashsensorerne registrerer risikoen for en mulig rulleulykke eller en kollision (front, bagende og side), aktiveres beskyttelsessystemet via airbagstyreenheden.
Et udløsersystem sørger for, at støtteprofilerne kører maksimalt 265 mm op i løbet af 0,25 sek. I dets slutposition fastgøres profilerne og sikrer alle fire sidepladser sammen med den ekstremt stive forruderamme. Hvis kalechen er lukket, kører styrtbøjlesystemet mod kalecheloftbeklædningen med fjederbelastning. Hvis bilen ikke ruller rundt, kan bøjlerne skubbes ind i kassetterne igen med hånden. På den måde undgås eventuelle reparationsomkostninger.
TDI
Hos Volkswagen er TDI et kendetegn for dieselbiler med direkte dieselindsprøjtning og turboladning. Stor trækkraft (drejningsmoment) og en meget høj effektivitet er kendetegnende for TDI-motorerne. I mange lande er TDI er registreret varemærke for Volkswagen AG.Funktionsmåde:
En udstødningsturbolader forsyner motoren med frisk luft og sørger således for, at cylindrene påfyldes bedst muligt. Der sprøjtes med et meget højt tryk dieselolie direkte ind i disse via en dyse efter kompressionen. Den effektive motorindkapsling giver desuden mulighed for støjsvag drift.Telefoninterface Business
Telefoninterfacet Business opfylder selv høje krav til komfort. Den kan takket være Bluetooth rSAP-opkoblingen – og forudsat en egnet mobiltelefon – få direkte og trådløs adgang til SIM-kortet. Alternativt omfatter telefoninterfacet ”Business” en SIM-kortlæser, som giver trådløs komfort, hvis du ikke har en Bluetooth rSAP-kompatibel mobiltelefon. For at sikre den bedst mulige modtagelse bliver telefonen forbundet direkte med den udvendige antenne via bilens interne GSM-modul med UMTS.Telefoninterface "Comfort"
Telefoninterfacet Comfort byder på en lang række ekstra features, der gør håndfri telefoni endnu mere komfortabel. Opladningen er også ganske let: Telefonen skal bare lægges i det dertil beregnede opbevaringsrum og tilsluttes til det USB-interface, som befinder sig deri. Forbindelsen til den udvendige antenne giver en fremragende modtagelse. Systemet kan enten betjenes via kørecomputeren, multifunktionsrattet eller navigationssystemet.TGI
TGI står for kombinationen af naturgasdrift som standard og den innovative TSI-teknologi, ved hvilken benzinen sprøjtes direkte ind i benzinmotorerne med turboladning.De bi- og kvasimonovalente TGI-motorer kører både med naturgas og benzin. For at udnytte naturgassens fulde potentiale som brændstof modificeres motorerne ved hjælp af forskellige tiltag og tilpasses optimalt til naturgasdriften.
Til- og frakørselsvinkel
Til- og frakørselsvinklen betegner overgangsvinklen fra et horisontalt niveau til stigningen.Tiptronic
Alle fordele og tekniske kendetegn for automatiske gearkasser er gældende for automatiske gearkasser med Tiptronic, der fås med fem eller seks trin.Ved at placere gearvælgeren til den automatiske gearkasse i en ekstra gearkulisse (tiptronic-kulisse) kan der med Tiptronic skiftes gear manuelt. Gearene skiftes ved at trykke gearstangen fremad, opad og ved at trække nedad. Gearskift kan også delvist foretages via skiftekontakter på rattet.
Tiptronic tilbyder komforten fra en automatisk gearkasse og køreglæden og sportsligheden fra en manuel gearkasse. Det automatiske skift op gennem gearene sørger for sikkerhed under overhalinger ved, at omdrejningstalgrænsen nås. Den sportslige fører nyder godt af nedgearingen og motorbremsen inden et sving eller ved bjergkørsel.
Tire mobility set
Havarisættet (Tire Mobility Set) har til formål at tætne små huller (op til en diameter på 4 mm), særligt på dækslidbanen, og pumpe det reparerede dæk op igen.Det indeholder følgende bestanddele:
- Ventilkegle
- Mærkat med hastighedsangivelsen „maks. 80 km/h“ eller „maks. 50 mph“
- Påfyldningsslange med prop
- Kompressor
- Dækpåfyldningsslange
- Dæktryksvisning
- Luftaftapningsskrue
- TIL- og FRA-kontakt
- 12-volts-stik
- Dækpåfyldningsflaske med tætningsmiddel
- Reserve-ventilkegle
Torsendifferentiale
Torsendifferentialet er en del af firehjulstrækket 4MOTION. Det er et mekanisk, automatisk spærrende midterdifferentiale, der regulerer kraften mellem for- og bagaksel efter behov.Torsionsbagaksel
Torsionsbagakslen er fortsat den mest økonomiske konstruktion i forbindelse med medløbende bagaksler. To førende langsgående bærearme er forbundet med hinanden via en tværvange, der samtidig fungerer som stabilisator. Fordelene ved denne konstruktion er den gode sideføring ved kørsel i sving og et begrænset pladsbehov, der giver mulighed for en fordelagtig rumopdeling i bilens bagende.Traffic Message Channel (TMC)
TMC (Traffic Message Channel) leverer data om de aktuelle trafiksituationer. Navigationssystemet beregner på den baggrund en tilpasset guidning (dynamisk guidning). Overførslen af informationer foretages samlet i Tyskland. Nu fås TMC også allerede i store dele af Europa. Overførslen af data foretages digitalt og sproguafhængigt som en del af RDS. Visningen sker på det sprog, der tales i brugerens land.Trailer Assist
Manøvrering med anhænger kan sætte tålmodigheden på prøve, hvis man ikke er erfaren i disciplinen – for vogntoget reagerer ikke altid sådan, som man måske lige forventede, og til tider forekommer den retning, man er slået ind på, at være spejlvendt. Ratvinklen er afgørende for præcise bakmanøvrer: Anhængermanøvreringsassistenten Trailer Assist overtager styringen. Føreren skal blot sætte bilen i bakgear, trykke på knappen til parkeringshjælpen og angive den retning, anhængeren skal dreje i, ved hjælp af spejlindstillingskontakten. Bilen styrer nu automatisk. Føreren er dog fortsat ansvarlig for gearskift, acceleration og opbremsning.Trapezbagaksel
Hjullejehuset til trapezbagakslen udmærker sig ved en nedre, trapezformet bærearm, en øvre tværarm og en sporestang, der ligger bag trapezbærearmen. Fjederen er fastgjort pladsbesparende på trapezbærearmen. Støddæmperen er fastgjort på hjullejehuset. Denne konstruktion giver mulighed for fremragende køreegenskaber med særlig komfort.Træthedsregistrering
Træthedsregistreringen anbefaler føreren en pause på baggrund af bestemte parametre. Uopmærksom og øget træthed kan nemlig i værste fald føre til, at bilen forlader vognbanen. Træthedsregistreringen registrerer derfor afvigelser fra den normale kørestil og understøtter føreren på lange køreture.Derudover vurderer systemet kontinuerligt kørestilen fra en hastighed på 65 km/h og drager konklusioner om førerens kørselsdygtighed.
Forskellige signaler vurderes som fx måden at styre på. Ved registreret træthed anbefales føreren at holde en pause med et optisk og et akustisk signal. Træthedsregistreringen hjælper således føreren med at træffe den rigtige beslutning.
TSI
TSI står for turboladede benzinmotorer med direkte indsprøjtning fra Volkswagen. De innovative TSI-motorer kombinerer de positive egenskaber fra diesel- og benzinmotorer med direkte indsprøjtning for at opfylde de højeste krav og opnå maksimal køreglæde. Alle TSI-motorer udmærker sig ved et lavt forbrug, stor trækkraft og et højt drejningsmoment allerede ved lave omdrejningstal.Tyverialarm
Tyverialarmen med elektronisk startspærre giver optimal beskyttelse mod biltyveri. Akustiske og optiske advarsler tiltrækker opmærksomhed fra fodgængere og afskrækker tyve. Hvis bilen åbnes uberettiget, udløser kontakter ved døre, motorhjelm og bagklap eller ultralydsbevægelsesmeldinger en akustisk alarm. Ultralydssystemet registrerer også, hvis nogen prøver at få adgang til bilen via en smadret rude.Den nye generation af tyverialarmer omfatter et backuphorn, der fungerer uafhængigt af batterispændingen, og en tidsstyret alarm ved uautoriseret døråbning. Når bilen låses, aktiveres tyverialarmen, og åbning af bilens døre afbryder den. Afhængigt af modellen har Volkswagens biler også hældningssensorer som dele af tyverialarmen. De registrerer ændringer i bilens position (tyveri i form af transport) og udsender en alarm. Tyverialarmen advarer først med en 30 sekunders alarm i form af dyt. Derefter følger konstant havariblink.
Tværaccelerationssensor
For at finde den faktiske kørselstilstand anvender det elektroniske stabilitetsprogram en accelerationssensor til måling af den tværacceleration, der påvirker bilen. Tværaccelerationen påvirker en bil på tværs af kørselsretningen. Når bilen kører igennem et sving, kan den fx mærkes som centrifugalkraft mod det yderste af svinget. Tværaccelerationssensoren er sammen med rotationssensoren placeret i et fælles hus (duosensor).Udkørselsassistent
Udkørselsassistenten hjælper inden for systemets grænser ved baglæns udkørsel fra en parkeringsbås. Ved hjælp af sensorer i den bageste stødfanger kan systemet overvåge området til siderne bag bilen på et meget tidligere tidspunkt end føreren. Hvis en anden bilen nærmer sig på kritisk vis, informeres føreren via et akustisk signal. Hvis føreren ikke reagerer, kan systemet i tilfælde af en forestående kollision reducere de mulige følger af en ulykke ved hjælp af et bremseindgreb eller optimalt set helt forhindre ulykken.Udkørselsassistenten tilbydes i kombination med Blind Spot-sensor eller vognbaneskiftassistenten Side Assist.
Udstødningsnormer
De europæiske udstødningsnormer er lovmæssige krav i den Europæiske Union og/eller i Tyskland, der fastlægger grænseværdierne for de skadelige stoffer (svovldioxid, kvælstofilte, kulbrinte, kulilte, kuldioxid og også partiklerne i forbindelse med diesel), der er indeholdt i udstødningen. Udstødningsnormen Euro 6 er gældende fra 1. september 2014. I andre regioner i verden gælder andre normer (fx BIN/LEV i USA).Udstødningstilbageføring
Udstødningstilbageføring (AGR, engelsk: Exhaust Gas Recirculation, EGR) betyder den kontrollerede indledning af forbrændingsgasser tilbage i forbrændingskammeret. Udstødningstilbageføringen er en effektiv metode til at reducere kvælstofilte (NOx) allerede under brændstofforbrændingen.Under forbrændingen af blandingen af brændstof og luft tiltager dannelsen af kvælstofilte overproportionelt i takt med, at forbrændingstemperaturen stiger. Ved at føre en del af udstødningen tilbage i forbrændingskammeret, falder forbrændingstemperaturen i cylinderen, og således reduceres dannelsen af kvælstofilte. Ved en reguleret blanding med udstødning kan emissionsforholdene altså påvirkes i henhold til motorens lastbetingelser. I forbindelse med AGR føres udstødningen tilbage via et rørsystem ved hjælp af en elektronisk ventil, der reguleres af motorstyringen, og den suges derfra op i forbrændingskammeret igen.
Udstødningsturbolader (ATL)
Udstødningsturboladeren øger en motors luftgennemstrømningsmængde ved at komprimere den luft, der er nødvendig til forbrændingen. På den måde kan ydelsen, drejningsmomentet men også virkningsgraden øges ved at bruge udstødningsturboladere sammenlignet med sugemotorer (ved identisk slagvolumen).Udstødningsturboladeren består af to turbiner, der er forbundet statisk med hinanden, hvoraf den ene drives af den varme udstødningsstrøm. Den anden turbine, det såkaldte turbinehjul, drives ligeledes af den statiske forbindelse og komprimerer den friske luft, der strømmer ind. Den komprimerede lufts temperatur afkøles af en ladeluftkøler for at reducere volumen således, at der kan komme mere luft og/eller mere ilt ind i forbrændingskammeret. Ved at anvende udstødningsturboladeren opnås ikke kun en stigning i ydelse, men først og fremmest energibesparelser og emissionsreduktion.
Undervogn
Undervognen består af alle bevægelige dele i bilen, der anvendes til forbindelsen til kørebanen. Dertil hører hjul, hjulophæng, affjedring, støddæmpere samt styretøj og bremse. Der findes forskellige typer undervogne:Sportsundervogn
Med et sænket karrosseri og en specifik afstemning af fjedre, støddæmpere og stabilisatorer for endnu mere køreglæde og samtidig god komfortForstærket undervogn
I forhold til den normale undervogn forhøjet undervogn med større frihøjde og affjedring, støddæmpere og stabilisatorer, der er tilpasset til de specifikke betingelser.Sport Select-undervogn
Sport Select-undervognen indeholder et ca. 15 mm sænket karrosseri og indstillelige støddæmpere. Ved at trykke på en knap kan føreren vælge mellem to de undervognsindstillinger "Normal" eller "Sport".Undervognsbeklædning
I stedet for den klassiske undervognsbeskyttelse anvendes der hos Volkswagen nu i højere grad en beklædning af kunststof. Den beskytter effektivt undervognen mod beskadigelser som følge af stenslag, den er lettere, kan fremstilles af genbrugsmaterialer og kan også selv genbruges.Derudover er undervognsbeklædningen også fordelagtig for karrosseriets strømningsegenskaber. Luftmodstanden forbedres, og brændstofforbruget falder.
USB-interface
Ved hjælp af USB-interfacet kan du på en komfortabel måde tilslutte lagringsmedier som fx USB-nøgler og -afspillere til radioen eller radio-navigations-systemet. Betjeningen foretages via radioen eller radionavigationssystemet eller via multifunktionsrattet.USB-interfacet understøtter formaterne:
- MP3
- WAV
- WMA
- OGG Vorbis
For at kunne afspille audiofilerne skal USB-nøglen eller -afspilleren sættes i multimediestikdåsen MEDIA-IN i midterkonsollen eller i handskerummet (større USB-afspillere tilsluttes via et kabel).
Vadedybde
Vadedybden betegner afstanden mellem det punkt, hvor dækket berøres, og motorens lufttilførsels- eller luftindsugningssystem.Vandopløselig lak
Almindelig lak indeholder miljøskadelige, organiske opløsningsmidler. Ved forarbejdning og tørring ender de i luften, der efterfølgende skal renses grundigt. I løbet af de seneste år er det lykkedes at udvikle lak af høj kvalitet, hvor vand i stor udstrækning overtager opløsningsmidlernes rolle. Således er indholdet af opløsningsmidler i fylder og basislak fra Volkswagen reduceret med mere end 85 procent. Parallelt dermed bruger lakererierne hos Volkswagen i stigende grad økonomiske, fuldautomatiserede påføringsteknikker. Forarbejdningen kræver en høj grad af professionalisme, omhyggelig temperering samt absolut renlighed på lakeringsanlægget.Variabel indsugningsmanifold
Den luft, der er nødvendig til forbrændingen i motoren, strømmer gennem indsugningsmanifolden til indsugningsventilen. På indsugningsmanifoldens langsgående side stilles forskellige, egentlig gensidigt modstridende krav i motorens forskellige ydelsestilstande. Kun på den måde kan en så høj luftindstrømningshastighed og god påfyldning af cylinderen sikres ved alle omdrejningstal. Mens der ved lave omdrejningstal skal være et så hurtigt drejningsmoment som muligt til rådighed, hvilket bedst opnås med en lang indsugningsmanifold, kræver den maksimale afgivelse af ydelse kortere konstruktioner af indsugningsmanifolden ved høje omdrejningstal. Den variable indsugningsmanifold opfylder med et elektronisk styret spjældsystem begge krav, idet luften føres over indsugningsmanifoldens lange vej ved lave omdrejningstal, mens den korte vej er tilgængelig ved høje omdrejningstal.Variabel turbinegeometri
For at der opstår et næsten konstant ladetryk til et så bredt omdrejningsområde som muligt, er en regulering af turboladeren nødvendig. Den variable ladergeometri ændrer kontinuerligt turbinens virkningsgrad. Variable luftskovle sikrer dette i et stort reguleringsområde ved samme gode virkningsgrad. Hvis gastrykket er lavt ved lavere motoromdrejningstal, indsnævres tværsnittet i laderen ved hjælp af luftskovlenes indstilling, og på den måde forstærkes gastrykket. Hvis udstødningstrykket øges i forbindelse med det stigende omdrejningstal, forstørres indgangsrørets tværsnit igen ved hjælp af luftskovlenes position.Ladere med variabel turbinegeometri arbejder især meget effektivt i dellastområdet – den velkendte "turbotøven" undgås. De giver motoren mere ydelse, markant bedre respons og kan have positiv indflydelse på emissionerne.
Vejskilteassistent
Vejskilteassistenten informerer føreren om den aktuelle trafiksituation. Systemet registrerer vejskiltene i trafikken ved hjælp af et kamera. Visningen sker i kørecomputeren og/eller i displayet til navigationssystemet.Føreren kan koncentrere sig om trafikken og aflastes i uoverskuelige situationer. For at opnå en optimal visning forarbejder vejskilteassistenten de tre forskellige informationer: "registrerede vejskilte", "informationer fra navigationssystemet" og "bilens aktuelle data".
Vognbaneassistenten Lane Assist
Den aktive vognbaneassistent "Lane Assist" hjælper inden for systemets grænser med at undgå ulykker som følge af, at vognbanen forlades utilsigtet, og den udgør en stor sikkerhedsmæssig fordel på motorvejen og på godt udbyggede landeveje. Hvis der er tegn på, at bilen forlader vognbanen utilsigtet, advarer "Lane Assist" med et optisk signal.Afhængig af bilen styrer "Lane Assist” desuden konstant og blødt kontra. Hvis kontrastyringen ikke er tilstrækkelig til at holde bilen i vognbanen, advares føreren ligeledes ved hjælp af vibrationer i rattet. Så snart systemet i længere tid ikke registrerer tydelige, aktive ratbevægelser fra føreren, udsender det akustiske og optiske signaler i kombiinstrumentet med en opfordring til at overtage styringen, og afbryder så.
Fra en hastighed på 65 km/h registrerer systemet vognbanelinjerne ved hjælp af et kamera i bakspejlets område – dette gælder både fuldt optrukne linjer og markeringer, der er afbrudt (som striber midt på vejen). "Lane Assist" registrerer også vognbanen, hvis der kun foreligger en markering. Derudover fungerer registreringen også i mørke eller tåge. Uden registrerbare vognbanelinjer arbejder systemet dog ikke. Vognbaneassistenten reagerer ligeledes ikke, hvis føreren tænder blinklyset, inden en markering overskrides.
Føreren kan til hver en tid med begrænset kraftanvendelse ”overrule” "Lane Assist” og frigøres ikke fra sit ansvar for at køre bilen forsvarligt.
Vognbaneskiftassistenten Side Assist
Vognbaneskiftassistenten "Side Assist" hjælper føreren i forbindelse med vognbaneskift. To radarsystemer bagest i bilen registrerer områderne op til ca. 50 m bagved bilen og i den blinde ved siden af bilen.Uafhængigt af et vognbaneskift viser "Side Assist" alle biler, der befinder sig i et kritisk område i forhold til vognbaneskiftet. Systemet gør føreren opmærksom på den potentielle risiko ved konstant lys i det pågældende sidespejl. Hvis føreren alligevel aktiverer blinklyset, blinker den pågældende LED-indikator med øget lysstyrke og gør opmærksom på faren.
I stedet for at forstyrre føreren med unødige advarsler tages der konstant hensyn til hastighedsforskellene. ”Side Assist” gør kun opmærksom på biler, der rent faktisk kan udgøre en fare i forbindelse med et vognbaneskift.
Vognbaneskiftassistenten arbejder fra en hastighed på 30 km/h og aktiveres med et tryk på en knap. "Side Assist" er det ideelle tekniske supplement til bilen (sidespejl) og til føreren (kig over skulderen) for at forhindre farlige situationer ved vognbaneskift og for at aflaste føreren.
Vogntogsstabilisering
Den elektroniske vogntogsstabilisering er en underfunktion i det elektroniske stabilitetsprogram. Systemet registrerer en ustabilitet i bilen, der forårsages af en tilkoblet anhænger ved ikke tilpasset hastighed. Ved målrettet reducering af motormomentet og tilpasset opbremsning af enkelte hjul falder vogntoget til ro. Vogntogsstabiliseringen yder dermed et vigtigt bidrag til at øge sikkerheden i forbindelse med vogntog.Volkswagen Media Control
Volkswagen Media Control gør det muligt at sikre den ønskede underholdning fra alle pladser. Via et mobilt apparat kan man således fx nemt vælge musikprogrammer eller overføre navigationsdestinationer – også fra bagsædet.WLTP
WLTP-testforløb (Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedure – globalt harmoniseret testmetode for lette varebiler) har afløst NEFZ- (NEDC)-cyklussen. Formålet med ændringen er at kunne give et mere realistisk billede af bilers emissionsværdier og brændstofforbrug. Proceduren indeholder en ændret kørselscyklus og strengere kontrolkrav og skal gøre det muligt at sammenligne resultater på verdensplan. WLTP vil i fremtiden være det lovmæssige grundlag for den europæiske udstødningslovgivning. Fra 1. september 2017 angives emissions- og forbrugsværdier for alle nylancerede motorer og modeller. Fra 1. september 2018 skal emissions- og forbrugsværdierne så angives for alle (nye) biler i henhold til WLTP.
WLTP-kørselscyklus
I forbindelse med WLTP måles kørselscyklussen med en tophastighed, der ligger 10 km/h over hastigheden ved NEFZ. Målingen indeholder fire faser: op til 60, 80, 100 og 130 km/h. Derudover er gennemsnitshastigheden på ca. 47 km/h væsentligt højere end ved NEFZ (ca. 33 km/h). WLTP-kørselscyklussen varer ca. 30 min., hvor NEFZ kun krævede 20 min. Strækningen udgør 23 i stedet for 11 km. Til testforløbet er en temperatur på 23° C påkrævet i kontrolrummet, med NEFZ var det tidligere 20 - 30° C. Skiftepunkterne angives ikke længere statisk men kan frit vælges afhængigt af bilen. I modsætning til NEFZ tages der højde for individuelt ekstraudstyr i WLTP i relation til vægt, aerodynamik og ledningsnettets behov (hvilestrøm). Strømforbrugende ekstraudstyr som airconditionanlægget eller sædevarmen forbliver afbrudt under kontrolforløbet.
I forbindelse med WLTP findes der 3 ydelsesvægtklasser:- Klasse 1: op til og med 22 kilowatt pr. 1.000 kg bilens vægt
- Klasse 2: op til og med 34 kilowatt pr. 1.000 kg bilens vægt
- Klasse 3: fra 35 kilowatt pr. 1.000 kg bilens vægt
De biler, der er typiske i EU, har som regel en ydelsesvægt over 34 kW/t og ligger derfor stort set uden undtagelse i klasse 3. MPV’er og busser kan også høre ind under klasse 2.