Lynguide: Er operationel leasing den rigtige løsning for din virksomhed?
Operationel leasing er den “mindste” af de to typer leasingaftaler, men har sine klare fordele. Er det den rigtige finansieringsmodel for din virksomhed? Få svaret her.
Denne artikel er en del af vores serie om de mest populære finansieringsløsninger. Læs også om finansiel leasing og købekontrakt.
Operationel leasing - hvordan fungerer det lige?
Operationel leasing fungerer næsten på samme betingelser som finansiel leasing, men der er én stor forskel: Leasingselskabet har ansvaret for at sælge bilen, når leasingaftalen udløber. Du skal faktisk bare aflevere den tilbage igen i aftalte stand, og så har du ikke mere med den bil at gøre.
Det ændrer en smule ved aftalens opbygning. Ved leasingaftalens begyndelse indgår du og leasingselskabet en aftale om restværdien, som er baseret på, hvor mange kilometer du kører, og hvilken stand bilen skal være i ved leasingaftalens afslutning.
Ved tilbagelevering bliver varebilen gennemgået af en uvildig synsmand, som vurderer, om omfanget af skader og slitage stemmer overens med leasingaftalens vilkår. Er det ikke tilfældet, skal du kompensere leasingselskabet i forhold til varebilens tab af restværdi. Det samme gør sig gældende, hvis du overskrider aftalens kilometerbegrænsning.
Et Service- & Reparationsabonnement er i øvrigt en fast del af en operationel leasingaftale. Blandt andet derfor er operationel leasing i udgangspunktet en smule dyrere i den månedlige ydelse end finansiel leasing.
Hvad er fordelene ved operationel leasing?
- Budgetsikkerhed: Med operationel leasing får du den totale budgetsikkerhed. Du har din faste månedlige ydelse, service og reparation er dækket af aftalen, og du skal heller ikke sælge bilen, når aftalen er slut. Du afleverer den bare tilbage igen til leasingselskabet. Ikke så meget bøvl der.
- Likviditet: Du undgår at binde større mængder kapital i jeres firmabiler. Den kontante udbetaling ved en leasingaftale er begrænset og momsen betales løbende i leasingperioden.
Hvad er ulemperne ved operationel leasing?
- Bindende aftale: Vilkårene i en operationel leasingaftale er i højere grad bindende end ved finansiel leasing. Det skyldes, at leasingselskabet indestår for varebilens restværdi. Derfor har du mindre fleksibilitet i forhold til at overskride kilometergrænsen, og du kommer til at hæfte, hvis bilens stand ikke lever op til den nedskrevne restværdi, når leasingaftalen udløber.
- Pris: Operationel leasing er som regel en dyrere leasingaftale end finansiel leasing målt på den månedlige ydelse.
Bundlinjen: Er operationel leasing det rigtige for din virksomhed?
Operationel leasing er en oplagt model til virksomheder, som med stor sikkerhed kan forudsige deres kørselsbehov og ved, at de kan tilbagelevere bilen i den stand, som leasingaftalen foreskriver.
Det stiller nogle specifikke krav til virksomheder, som vælger operationel leasing. Du skal vide præcist, hvad bilen skal bruges til. Ellers er det svært at fastsætte et kørselsbehov, som du med sikkerhed ved kommer til at holde. Herudover skal du have en formodning om, at varebilen kan undgå skader og slitage, som vil forhindre leasingselskabet i at kunne sælge bilen til den aftalte pris.
En varebil på en operationel leasingaftale skal derfor ikke få alt for mange tæsk. Hvis du ved, at varebilen kommer til at have sin daglige gang på en byggeplads, er operationel leasing sandsynligvis ikke den optimale finansieringsmodel.
Hvis du ønsker den totale budgetsikkerhed, er operationel leasing til dig. Hvis du ønsker at slippe for alt besværet med at sælge bilen, er operationel leasing til dig. Hvis du skal lease en bil i en kortere periode, og du ved præcist, hvad du skal bruge bilen til, er operationel leasing til dig.