Ondt i røven? Fem nemme øvelser du kan lave på din flade i bilen
Selvom du sidder ned, kan det godt være hårdt at køre bil. De her fem simple øvelser løsner kroppen op.
Det kan være hårdt at køre bil. Umiddelbart virker det ulogisk. Du sidder jo bare der og bevæger dig stort set ikke. Men det er faktisk problemet.
Når du kører bil, laver du nemlig de samme bevægelser igen og igen og igen. Nogle muskler bliver overbelastet, mens andre trænger til et spark bagi!
Det betyder, at du bliver øm, men det er der heldigvis råd for. Værktøjskassen har fået Maria Sommer Rasmussen, fysioterapeut og motivation- og sundhedskonsulent hos virksomheden OfficeFit, til at give sit bud på fem lette og effektive øvelser, du kan lave, mens du sidder bag rattet i din varebil.
Læs også: Klassikertest: Er du ladvogn eller kassevogns-typen?
1. Retraktion
Den her simple øvelse, som du kan nemt kan lave fra førersædet i din varebil, kunne vi også kalde for ‘dobbelthagen’. Du skal trække hagen ind, så du laver en dobbelthage, imens baghovedet hele tiden er i kontakt med nakkestøtten.
Øvelsen er god til at få nakkens stabiliserende muskler på arbejde. De fleste mennesker har nemlig en tendens til at “stikke næsen frem” (i bogstavelig forstand), hvilket gør, at nakkemuskulaturen er på overarbejde. Med øvelsen her modarbejder du den statiske stilling, og du skaber noget blodcirkulation og bevægelse. Det er med til at styrke til nakkens muskler, imens du sidder bag rattet i din varebil.
2. Hæl og tå
Endnu en simpel én til de ledige stunder i varebilen. Her skal du skiftevis løfte din hæl og løfte din tå. Øvelsen har mange fordele: Den modvirker ømhed i fødderne, holder gang i blodforsyningen, ilter blodet og hjælper med at sende blodet retur til hjertet.
3. Skyde brystet frem
Den her øvelse starter med din overkrop i en foroverbøjet ‘dårlig’ stilling. Det lyder jo ikke så godt, men her er tricket: Bagefter skal du rette dig op ‘overdrevet meget’ med skulderen tilbage og brystkassen frem. Du skyder brystet frem!
Kombinationen af udadrotation med skuldrene og skyde brystet frem giver musklerne på bagsiden af ryggen mulighed for at arbejde. Det er nogle muskler, som ellers godt kan blive lidt for passive. På den måde mindsker du risikoen for smerter i ryggen.
4. Rulle med skuldre
Den her kender de fleste. Du ruller ligesom skuldrene op under ørene og “ned” igen. Kan gøres både forlæns og baglæns.
Øvelsen ilter musklerne i nakke og skuldre og sætter gang i blodcirkulationen.
5. Benløft
Imens du sidder i bilen, spænder du op i ‘coren’ og holder et naturligt lændesvaj, imens du på skift løfter et ben ad gangen. Du kan også løfte begge ben på samme tid, men det skal være uden, at lænden bevæger sig.
Øvelsen er god til at styrke mavemusklerne, som ellers godt kan være passive i løbet af en lang dag i bilen.
Knager kroppen efter en lang dag i bilen?
Du føler det måske ikke, mens du sidder der, men det kan være hårdt for kroppen at køre bil. Her er nogle af de klassiske skavanker efter en lang dag bag rattet:
Smerter i ryg, skulder og nakke - Når du sidder langvarigt i den samme stilling, kan det medføre spændinger og belaste kroppen. Kroppen har ikke mulighed for at tilføre ilt til musklerne under langvarig spænding. Selvom det ikke er en fysisk krævende aktivitet at køre bil, er det de samme muskler, der spænder. Derfor bliver musklerne trætte og ømme.
Hånd og håndledssmerter - Gentagende bevægelser, som at holde hårdt omkring rattet eller skifte gear, kan føre til smerter.
Lændesmerter - Dårlig siddestilling kan give lændesmerter, da lænden ikke får den støtte, den har brug for. Derfor kan det være en god ide at have ekstra støtte i lænden. Eksempelvis et sammenrullet håndklæde.